Rusia anunţă expulzarea a şapte diplomaţi danezi

Rusia a anunţat joi expulzarea a şapte diplomaţi danezi ca represalii la o măsură similară luată de Copenhaga în urma ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Şapte colaboratori ai ambasadei Regatului Danemarcei în Rusia au fost declaraţi ‘persona non grata’ şi trebuie să părăsească teritoriul ţării în două săptămâni”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, adăugând că un alt diplomat danez nu a primit viza rusă.

Este o măsură de răspuns la expulzarea a 15 diplomaţi ruşi în Danemarca la începutul lunii aprilie, conform aceleiaşi surse.

Ministerul a precizat că l-a convocat pe ambasadorul danez pentru „a protesta ferm” împotriva acestei decizii luate de Copenhaga, precum şi împotriva sprijinului militar oferit Ucrainei de Danemarca.

„Politica deschis antirusă a regatului aduce un prejudiciu grav relaţiilor bilaterale”, subliniază comunicatul.

La rândul său, ministrul danez al Afacerilor Externe, Jeppe Kofod, a precizat, într-o declaraţie scrisă pentru AFP, că expulzarea vizează patru diplomaţi şi alţi trei colaboratori care fac parte din personalul non-diplomatic.

„Este vorba de o decizie complet nedreaptă şi profund problematică, ce subliniază că Rusia nu vrea un dialog veritabil, nici diplomaţie”, a spus Kofod.

Ofensiva dusă de Rusia în Ucraina de la 24 februarie a stârnit un val de condamnări internaţionale şi o serie de sancţiuni care sunt acompaniate de expulzarea a sute de diplomaţi ruşi de către ţările occidentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here