Rusia expulzează trei diplomaţi slovaci

Moscova a anunţat luni expulzarea a trei diplomaţi slovaci ca măsură de retorsiune faţă de măsura similară luată de Bratislava împotriva a trei diplomaţi ruşi, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Decizia de expulzare a diplomaţilor slovaci este cea de-a treia care vizează diplomaţi europeni în ultima săptămână, pe un fond de tensiuni ruso-europene.

Rusia, plecând de la principiul de reciprocitate, a luat decizia de a expulza de pe teritoriul său trei colaboratori diplomatici ai ambasadei slovace la Moscova”, precizează ministerul rus de Externe, potrivit unui comunicat.

Slovacia a anunţat la 10 august că a expulzat trei diplomaţi ruşi pentru o ”crimă gravă”, presa locală evocând o posibilă legătură cu asasinarea unui rebel cecen, Zelimhan Hangoşvili, într-un parc din Berlin anul trecut.

Poliţia germană a arestat un suspect la scurt timp după acest omor, iar procurorii au acuzat Rusia de organizarea lui, ceea ce Moscova a negat.

Diplomaţia rusă a calificat luni expulzarea celor trei diplomaţi ai săi drept un ”gest inamical” şi ”contrar spiritului tradiţional constructiv al dezvoltării relaţiilor între cele două ţări”.

Vineri, Ministerul Afacerilor de Externe de la Moscova a informat că ”unul din cei mai înalţi diplomaţi ai ambasadei Norvegiei a fost declarat ‘persona non grata’ şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în termen de trei zile”. Norvegia anunţase în august expulzarea unui diplomat rus, la câteva zile după arestarea la Oslo a unui norvegian suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Lunea trecută, Rusia a anunţat expulzarea unui diplomat austriac, în replică la cea a unui diplomat rus de către Viena pe fondul unui alt caz de spionaj industrial.

În iunie, Moscova a expulzat doi diplomaţi cehi, tot ca ”măsură de reciprocitate” după o decizie a Pragăi care a vizat doi diplomaţi ruşi, de această dată după ce un angajat al ambasadei ruse a răspândit zvonuri despre planuri de otrăvire a unor politicieni cehi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here