Rusia l-a condamnat la şapte ani de închisoare pe un om de ştiinţă care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice şi pe care l-a învinuit de trădare

Sursa foto: Kommersant.ru

Aleksandr Kuranov (foto), un om de ştiinţă rus care a lucrat la tehnologii hipersonice, a fost condamnat joi la şapte ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis secrete de stat unor cetăţeni străini, relatează Reuters, citată de News.ro.

Un reprezentant al sistemului judiciar din Sankt Petersburg a declarat că Aleksandr Kuranov, în vârstă de 76 de ani, va fi trimis la o închisoare de înaltă securitate şi va fi amendat cu 100.000 de ruble (1.000 de dolari).

La momentul arestării sale, în 2021, Kuranov era directorul general al Institutului de Cercetări pentru Sisteme Hipersonice din Sankt Petersburg, unde a supravegheat lucrările la o nouă versiune a unei aeronave hipersonice din epoca sovietică, denumită Aiaks.

Kuranov a fost acuzat că a transmis informaţii secrete unui cetăţean străin cu privire la cercetările privind tehnologia hipersonică la care lucra de mult timp, a relatat agenţia de ştiri Interfax în 2021.

Condamnarea sa de joi a venit după două procese, a precizat instanţa. Cazurile de trădare şi spionaj se desfăşoară în mod tradiţional în spatele uşilor închise în Rusia, deci nu se cunosc detalii.

Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice – arme de ultimă generaţie capabile să transporte încărcături utile cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât cea a sunetului, pentru a străpunge sistemele de apărare aeriană.

În aprilie, Ucraina a declarat că Rusia a folosit cinci rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul, de la începutul anului. Putin a confirmat în februarie că Rusia a folosit rachetele în luptă.

În ultimii ani, mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost acuzaţi de trădare, fiind suspectaţi că au transmis materiale sensibile unor străini. Criticii Kremlinului spun că arestările provin uneori dintr-o paranoia nefondată, lucru pe care autorităţile îl neagă.

Datele Curţii Supreme din Rusia analizate de publicaţia independentă Vyorstka au arătat că 39 de persoane au fost condamnate pentru trădare anul trecut, în creştere de la 16 în 2022.

În schimb, Rusia a anulat miercuri verdictul de trădare împotriva unui fizician condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a transmis secrete unui stat membru NATO neidentificat şi a ordonat un nou proces.

 

Testul rusesc de rachetă, care expune decalajele tehnologice și impactul sancțiunilor cu care se confruntă Moscova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here