Rusia lui Putin, mult mai aproape de Coreea de Nord decât părea. Industria „conducătorului iubit”, din fabrici şi uzine, şi oamenii păcăliţi cu bătălia de la Stalingrad

Flashmob-ul pro-Putin, realizat de o companie rusească, folosindu-se de angajați, nu este un episod izolat, scrie The Moscow Times. Publicaţia aduce la lumină informații care indică spre o adevărată industrie a cultului personalităţii lui Vladimir Putin. Iar în joc sunt atraşi angajţi din toate categoriile, inclusiv profesori şi cadre medicale. Pretextele folosite adesea sunt menite să mascheze adevărata finalitate a evenimentului.

<< Într-un videoclip dat publicității recent şi devenit viral rapid pe rețelele de socializare rusești, mii de angajați pot fi văzuți aplaudând, fluturând steaguri rusești și alinindu-se pentru a forma cuvintele care, privite de sus, compun mesajul: „Putin este președintele nostru”.

Videoclipul, filmat în parcarea companiei de comerț electronic Sima Land, din Ekaterinburg, se încheie cu angajați care scandează vesel sloganul.

Însă privit de la nivelul solului, videoclipul prezintă o imagine diferită. Angajații s-au filmat stând aliniaţi stingheri, ținând bucăți de carton roșu pe cap și strigând, ocazional, „Putin este președintele nostru”, fără entuziasmul care răzbate în clipul final.

În mijlocul unor proteste fără precedent împotriva lui Putin și a elitei guvernante a Rusiei şi în favoarea eliberării criticului la adresa Kremlinului, Alexei Navalnîi, Sima Land a organizat „flashmob-uri” masive, în care mii de angajați cântă cântece patriotice și scandează lozinci pro-Putin.

Ultimul clip a venit la câteva zile după ce un număr record de ruși fuseseră reținuți la protestele pro-Navalnîi, într-una dintre cele mai brutale represiuni împotriva protestatarilor pașnici din ultimii ani, determinându-i pe mulți să spună că participanţii la respectivele „flash-mob”-uri au făcut parte dintr-o strategie a Kremlinului pentru a masca sentimentul anti-Putin. Kremlinul a negat implicarea în videoclipuri.

Mulți dintre cei reținuți la proteste au fost acuzați de încălcarea restricțiilor legate de coronavirus împotriva adunărilor în masă și participarea la mitinguri neautorizate. Între timp, mii de angajați ai Sima Land au fost filmați mergând aproape unul de celălalt, chiar dacă mulți purtau măști de față.

Pentru cel mai recent videoclip, conducerea Sima Land anunțase că este în căutarea a aproximativ 6.000 de angajați pentru a participa la un spectacol video, dar fără a oferi detalii suplimentare. Cu toate acestea, profilul patriotic al evenimentului era destul de clar, potrivit unui angajat care a vorbit cu The Moscow Times, sub protecţia anonimatului.

Cultura patriotică de la Sima Land vine de sus în jos – în principal de la CEO-ul și fondatorul său, Andrei Simanovski, potrivit angajatului citat, dar şi relatărilor de presă.

Fiecare zi de lucru începe cu imnul național rusesc care răzbate din difuzoare, toți angajații fiind obligați să stea în picioare și cu mâna la inimă, a spus angajatul. În timpul procesului de recrutare, potenţialilor angajați li se pun întrebări legate de atitudinile lor patriotice.

Campusul corporativ Sima Land găzduiește, de asemenea, în mod regulat, evenimente cu Vladimir Soloviev, spin doctor-ul favorit al Kremlinului, deputați ai Partidului Rusia Unită și vedete pro-Putin, a mai afirmat angajatul.

Cu doar o săptămână înainte, sute de angajați ai Sima Land apăruseră într-un alt videoclip viral pro-Putin, în care mărșăluiau și dansau, în uniforme militare, pe cântece patriotice pop rusești. Criticii de pe rețelele de socializare au comparat clipul cu o paradă nord-coreeană.

Simanovski însuși a negat vreo legătură între videoclipurile companiei sale și protestele recente.

„Flashmob-ul” Sima Land a prins totuși şi la alţii. Fabrica de produse din cauciuc industrial din orașul siberian Barnaul a filmat un videoclip aproape identic, folosind aceeași melodie patriotică și încheind cu strigătul: „Putin este președintele nostru”.

În orașul Volgograd din sudul Rusiei, profesori, cadre medicale, muncitori din fabrici și mulţi alţii au fost filmaţi participând la un marș similar. Videoclipul, despre care participanții au spus că le fusese prezentat iniţial ca unul dedicat bătăliei de la Stalingrad, se încheie cu sloganul: „Suntem alături de tine, Vladimir Vladimirovici!” >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here