Rusia nu va mai primi informații meteorologice care pot fi folosite în cazul unor atacuri chimice sau biologice

Un important furnizor de date meteorologice pentru state din Occident și alte guverne ale lumii a anunțat, marți, că a suspendat colaborarea cu Rusia, după ce și alte agenții din domeniu au restricționat accesul la informații în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

Experții militari spun că datele – care includ măsurători aproape instantanee ale vitezei și direcției vântului, lumina soarelui, precipitații și alți factori – s-ar putea dovedi cruciale în planificarea unui atac cu arme biologice sau chimice în Ucraina, arată Reuters.

Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), o organizație interguvernamentală cu sediul în Germania, a declarat pentru Reuters că un consiliu special al statelor membre s-a întrunit marți dimineață și a decis cu efect imediat suspendarea licențelor utilizatorilor ruși și suspendarea unui acord de cooperare bilaterală cu cea mai mare agenție meteorologică a Rusiei, inclusiv toate schimburile de date și activitățile de formare. Un purtător de cuvânt al EUMETSAT a refuzat să explice ce a determinat decizia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here