Nereguli grave descoperite la trei situri de deșeuri nucleare din Rusia

O inspecție făcută de procurorii din Murmansk a scos la iveală mai multe vulnerabilități de securitate antiteroristă în cazul a trei situri de stocare a deșeurilor radioactive, relatează The Moscow Times, care citează publicația Kommersant.

Inspecțiile au vizat golfurile Saida, Andreeva și Gremihka, în nordul extrem al Rusiei. Siturile de aici sunt operate SevRAO, filiala din regiunea Murmansk a întreprinderii de stat RosRAO, responsabilă de manipularea și depozitarea deșeurilor radioactive.

Procurorii au descoperit că siturile nu erau protejate conform legislației în vigoare, iar administratorii au fost aduși în fața instanței.

Potrivit legii, siturile care stochează „materiale dăunătoare mediului uman” sau care „pot fi vulnerabile la furturile de substanțe radioactive” trebuie dotate cu sisteme de avertizare și neutralizare promptă „a acțiunilor neautorizate în timp ce neutralizează jefuitorii”.

La fața locului, procurorii au descoperit că perimetrul siturilor era protejat doar cu garduri de beton acoperite cu sârmă ghimpată, în timp ce aria de protecție trebuie să fie mult mai mare, cu o instalație specială și organizată pe mai multe niveluri de securitate. Un gard de beton nu este suficient pentru a ține la distanță teroriștii, au atras atenția procurorii ruși.

Compania RosRAO a recunoscut încălcarea protocolului de securitate și a cerut instanței o perioadă suficientă de timp ca să poată implementa măsurile de protecție prevăzute de lege. Managerii companiei au cerut ca termen limită 2024, dar judecătorii Tribunalului Leninski din Murmansk au refuzat cererea acestora, dând ca termen limită decembrie 2022.

Până la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, care a dus la deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident, golfurile Saida, Andreeva și Gremikha au primit fonduri substanțiale pentru infrastructură din partea Marii Britanii, Norvegiei, Germaniei și Italiei.

În mod special, Germania și Italia au plătit sume uriașe, de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru construcția unui tampon de depozitare onshore, în Golful Saida, a deșeurilor radioactive solide.

De altfel, Golful Andreeva este principalul loc de depozitare a combustibilului nuclear uzat și deșeurilor radioactive solide rezultate din activitatea submarinelor rusești din vremea Războiului Rece.

Regiunea Murmansk este o componentă esențială din arhitectura de securitate națională a Federației Ruse. În 2010, liderii mondiali, inclusiv președintele de atunci al Rusiei, Dmitir Medvedev, s-au întâlnit la un summit pentru securitatea nucleară, în cadrul căruia au stabilit că „terorismul nuclear este una dintre cele mai periculoase amenințări la adresa securității internaționale”, iar „măsurile puternice de securitate nucleară sunt cele mai eficiente mijloace de prevenire” a dezastrelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here