Rusia pregătește „semnale neplăcute” pentru SUA, după criticile privind încălcarea drepturilor

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, în contextul criticilor preşedintelui american Joe Biden, că va transmite „semnale neplăcute” Statelor Unite, în următoarele zile, evocând disensiuni asupra agendei summitului prezidenţial programat în iunie, potrivit Mediafax.

Duminică, preşedintele SUA, a declarat că va aborda probleme privind situaţia drepturilor omului în Rusia la întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin, programată la Geneva. „Mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin peste aproximativ două săptămâni, la Geneva, şi îi voi transmite clar că noi nu vom sta degeaba permiţându-i să încalce drepturile„, a afirmat Joe Biden, citat de CNN.

În replică, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat luni că perspectivele asupra agendei pentru summitul din 16 iunie nu coincid. „Agendele Statelor Unite şi Rusiei nu coincid, dar, în mod tradiţional, noi suntem pregătiţi să reacţionăm la orice problemă evocată de partea americană. Din nefericire, disponibilitatea reciprocă este observată din ce în ce mai rar„, a afirmat Serghei Riabkov, citat de agenţia Tass.

Oficialul rus a avertizat că, în următoarele zile, Rusia va transmite o serie de „semnale neplăcute”. „Americanii trebuie să pornească de la premisa că un număr de semnale din partea Moscovei vor fi neplăcute pentru ei, inclusiv în următoarele zile, iar aici nu mă refer la summit, nu ştiu cum se va derula„, a subliniat Serghei Riabkov.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt afectate de o serie de probleme. Washingtonul acuză Moscova de ingerinţe electorale şi atacuri cibernetice, de nerespectarea drepturilor disidenţilor, de susţinerea regimului din Belarus şi a insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. La rândul său, Rusia acuză SUA şi NATO de intensificarea prezenţei militare în Europa de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here