Rusia: Prezența militară a SUA în zona câmpurilor petrolifere din Siria este „banditism de stat”

Ministerul rus al Apărării a criticat planul Statelor Unite de a menţine şi amplifica prezenţa militară americană în estul Siriei, calificându-l drept „banditism internaţional de stat”, motivat de dorinţa de a-i proteja pe contrabandiştii de petrol, nu de preocupări de securitate reale, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat vineri că SUA vor trimite vehicule blindate şi trupe la câmpurile petrolifere siriene pentru ca acestea să nu cadă în mâinile luptătorilor Statului Islamic.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării afirmă că Washingtonul nu are mandat în baza dreptului internaţional sau a legislaţiei SUA pentru a-şi suplimenta prezenţa militară în Siria, acest plan nefiind motivat de îngrijorări reale privind securitatea în regiune.

„De aceea, acţiunile actuale ale Washingtonului – capturarea şi menţinerea sub control militar a câmpurilor petrolifere în estul Siriei – constituie, simplu spus, banditism internaţional de stat”, se spune în comunicatul Moscovei.

Trupe americane şi firme private de securitate îi protejează în estul Siriei pe contrabandiştii de petrol, care câştigă peste 30 milioane de dolari pe lună, adaugă ministerul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here