Ucraina anulează licitaţia pentru gaze offshore, câştigată de o firmă americană cu partener român

Era să fie una dintre cele mai mari investiţii străine din istoria Ucrainei. Investitori occidentali, mai ales americani, erau gata să bage 200 de milioane de dolari în explotarea rezervelor de gaz al ţării din Marea Neagră. Încă 800 de milioane ar fi putut fi găsite, dacă prospecţiile iniţiale erau bune. 


La 26 iulie, compania Trident, listată la bursă în Statele Unite, a câştigat licitaţia pentru explorarea şi extragerea de gaze naturale din perimetrul Delfin din partea ucraineană a Mării Negre, aproape de coasta României. 


Dar victoria a fost scurtă, a scris Kyiv Post. La 11 septembrie, noul ministru al Energiei din Ucraina a anulat licitaţiei, pe motiv că a fost organizată prea repede şi că nu a fost suficient de competitivă. Mai precis, companiile au avut doar 60 de zile să depună o ofertă, un termen prea scurt, care a ţinut departe marile companii din domeniul petrolier, crede ministrul.

 
De la finalul lunii august, Ucraina are un nou executiv, format din aliaţii preşedintelui Volodimir Zelinski, care au câştigat majoritatea în parlament după alegerile anticipate.


Trident are sediul în New York, este înregistrată în statul Delaware şi are o subsidiară în Ucraina. Compania este condusă de Ilya Ponomarev, singurul deputat rus care a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea. Imediat după, s-a mutat la Kiev şi a primit cetăţenie ucraineană anul acesta din iulie. 


Ilya Ponomarev a spus, pentru Kyiv Post, că cei 200 de milioane de dolari erau gata să fie investiţi imediat. De asemenea, firma lui intrase în parteneriat cu GSP Offshore din România şi San Leon Energy din Irlanda, care erau gata să înceapă treaba. 


Licitaţia acorda dreptul de explorare pe 50 de ani a perimetrului Delfin de 9800 de kilometri pătraţi, despre care se crede că e bogat în hidrocarburi. 
Trident a bătut alte trei firme: Frontera Resources din Texas, Caspian Drilling Company din Azerbaijan şi Ukrnaftoburinnya, un mare producător local de gaze, controlat, mai mult sau mai puţin direct, de controversatul oligarh ucrainean Ihor Kolomoisky. Acesta de urmă este bănuit că este puterea din spatele lui Volodimir Zelinski, deşi preşedintele ucrainean a negat asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here