Rusia se retrage de pe Stația Spațială Internațională invocând sancțiunile impuse de Occident

Rusia se va retrage de pe Stația Spațială Internațională, a anunțat șeful programului spațial rus, Dmitri Rogozin, care a pus această decizie pe seama sancțiunilor impuse de Occident din cauza invaziei din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Decizia a fost luată deja, nu suntem obligați să vorbim despre ea în mod public”, a declarat sâmbătă directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat televiziunii de stat, potrivit Tass.

Pot să spun doar atât – în conformitate cu obligațiile noastre, ne vom informa partenerii cu privire la sfârșitul activității noastre pe ISS cu un an înainte”, a adăugat Rogozin.

În urmă cu o lună, Dmitri Rogozin amenința că va pune capăt misiunii Rusiei dacă SUA și Uniunea Europeană nu renunță la sancțiunile împotriva întreprinderilor implicate în industria spațială rusă.

Stația spațială de cercetare orbitală a rămas până la războiul din Ucraina o zonă rară de cooperare între Rusia și SUA și aliații săi, în ciuda înrăutățirii constantă a relațiilor. Dar izolarea internațională fără precedent a Rusiei de când a invadat Ucraina în februarie a marcat dispariția acestui simbol al explorării spațiale comune.

Trei americani și un astronaut italian au acostat miercuri la stația spațială, alăturându-se altor trei americani, trei ruși și un german aflati deja pe ISS.

NASA, care intenționează să opereze stația spațială până în 2030, a continuat să folosească nave spațiale rusești Soyuz pentru a transporta astronauți către și de la ISS, de la retragerea navetelor în 2011. Agenția spațială americană se bazează acum mai mult pe zborurile spațiale private. Compania SpaceX a lui Elon Musk i-a lansat miercuri pe cei patru astronauți pentru NASA și Agenția Spațială Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here