Rusia şi Belarus au semnat un document referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus

Sursa: Pixabay

Miniştrii apărării din Rusia şi Belarus au semnat joi un document referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice ruseşti în Belarus, a relatat agenţia de presă rusă de stat TASS, citată de The Guardian, potrivit News.ro.

Presa rusă a relatat că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a spus că Occidentul duce un „război nedeclarat” împotriva Rusiei şi a Belarusului.

Potrivit TASS, care îl citează pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, acesta a precizat că „desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul Belarusului nu transferă republicii controlul asupra acestora, iar decizia privind utilizarea lor rămâne la Moscova”.

Pe de altă parte, Şoigu a menţionat că măsurile implementate de Rusia şi Belarus „respectă toate obligaţiile juridice internaţionale existente”.

Rusia şi Belarus, care sunt aliaţi apropiaţi în conflictul din Ucraina, au convenit la începutul acestui an să desfăşoare o parte din arsenalul nuclear tactic al Moscovei în Belarus.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, se află la Minsk pentru a participa la o reuniune a Consiliului miniştrilor apărării din statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Potrivit agenţiei de presă BelTA, şefii ministerelor apărării din Belarus şi Rusia au discutat despre situaţia militară şi politică, precum şi despre aspecte legate de cooperarea militară şi tehnică între agenţiile de apărare. În cadrul reuniunii au fost semnate, de asemenea, documentele care stabilesc procedura de depozitare a armelor nucleare non-strategice ruseşti într-o instalaţie specială de depozitare din Belarus.

TASS reaminteşte că Vladimir Putin a declarat la 25 martie că Rusia, la cererea părţii belaruse, va desfăşura arme nucleare tactice în republică, aşa cum SUA au făcut de mult timp pe teritoriul aliaţilor săi. Potrivit şefului statului rus, la 1 iulie este planificată finalizarea construcţiei unui depozit pentru arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Moscova a predat deja Minskului sistemul de rachete Iskander, care poate fi purtător de arme nucleare, şi a ajutat la reechiparea avioanelor belaruse pentru a putea folosi muniţie specială. De asemenea, militarii din Belarus au fost supuşi unei instruiri corespunzătoare în Federaţia Rusă.

Destrămarea cămășii ruso-chineze. După „bombele” de la vizita lui Xi, bombele de la vizita lui Mișustin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here