Rușii vor zbura cu avioane din muzee

Companiile aeriene ruse au început să cumpere avioane sovietice dezafectate pentru a completa flota epuizată de sancțiuni. UTair Aviation intenționează să achiziționeze aeronave dezvoltate în anii 1960 și 1970, scrie The Moscow Times, citat de onet.pl.

Astfel, compania aeriană vrea să cumpere 20 de avioane Yak-40 și Yak-42 pentru a fi utilizate în zboruri regionale. Înainte de a fi date în folosință, acestea vor trebui recondiționate. Utair plănuia să achiziționeze aeronava Suhoi Superjet 100, dar nu a găsit un număr suficient de aeronave pe piață, cu piese de schimb disponibile.

Yak-40 și Yak-42 au fost scoase din funcțiune în 1981 și, respectiv, 2003. Primul model a intrat în funcțiune în 1966. A fost primul turbojet al Rusiei care transporta pasageri. Acesta din urmă a luat primii pasageri la bord în 1980, ca înlocuitor pentru învechitul Tu-134. Într-un Yak-42, echipa de hochei Lokomotiv Yaroslavl a murit în 2011.

Sursa foto: wikipedia

 

Ulterior, Agenţia rusă de aviaţie (Rosaviaţia) a inspectat 15 transportatori aerieni ruși și a restricționat zborurile unora dintre avioanele acestui model.

Ministerul Transporturilor rus, în strategia sa pentru industria aviației, promite că până în 2030 țara va lansa pe piață 1.000 de avioane pentru transport intern. Acesta este un număr uriaș, având în vedere că doar 32 de avioane civile au fost construite în Rusia în 2021 (înainte de război și de sancțiuni). Însă, în aceste circumstanțe, există din ce în ce mai puține speranțe. Mai multe companii aeriene ruse au anunțat că riscă să suspende zborurile. Din cauza sancțiunilor occidentale, nu au cu ce să-și repare motoarele avioanelor.

Motoarele au fost produse de compania franco-rusă PowerJet, care la sfârșitul lunii martie a refuzat să mai coopereze cu Rusia. Potrivit lui Mikhail Degtyarev, guvernatorul regiunii Habarovsk (o unitate administrativă din Extremul Orient rus- n.r.), stocurile de componente pentru producția de aeronave Sukhoi Superjet 100, de la fabrica din Komsomolsk pe Amur, va fi suficientă doar până la sfârșitul anului 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here