Saga Djokovic, tot ce trebuie să știi despre scandalul momentului în lumea sportului. Presa de la Belgrad, furioasă după decizia autorităților australiene

Foto: Flickr

Viza de Australia a liderului mondial al tenisului profesionist masculin, sârbul Novak Djokovic, a fost anulată, vineri, „din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”, a anunţat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke.

Novak Djokovic va fi acum expulzat, cu câteva zile înaintea debutului turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, la care urma să joace în prima rundă contra conaţionalului Miomir Kecmanovic.

În urma acestei decizii, Djokovic, deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre, riscă să îi fie interzisă intrarea în Australia pentru următorii trei ani.

Guvernul (Scott) Morrison este angajat ferm să protejeze graniţele Australiei, în special în legătură cu situaţia pandemiei de Covid-19, a mai afirmat ministrul Hawke.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată.

Luni 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o „eroare umană, cu certitudine nu intenţionată” în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Ce urmează pentru Djokovic

Abul Rizvi, fost secretar adjunct al Departamentului de Imigrare din Australia, a explicat la televiziunea ABC ce crede că se va întâmpla în continuare după ce viza lui Novak Djokovic a fost anulată iar, inclusiv readucerea jucătorului în detenție, scrie The Guardian.

Decizia înseamnă că acum Novak Djokovic trebuie să fie reținut. Presupun că se va întoarce în același hotel de detenție în care a fost anterior. Presupun că avocații săi vor solicita o revizuire judiciară a acestei decizii. Și instanța va trebui să ia în considerare orice cerere pe care avocații dlui Djokovic o vor face”, a spus fostul oficial din departamentul de Imigrare.

Presupun că solicitările vor fi pentru ca Novak Djokovic să fie eliberat într-un fel sau altul, probabil ca judecătorul să-l oblige pe ministru să îl elibereze pe dl Djokovic cu o viză provizorie care să îi permită să joace la Australian Open. Judecătorul va lua în considerare acest lucru și va lua o decizie”, a adăugat Abul Rizvi.

Potrivit The Age, avocații lui Djokovic încă analizează opțiunile legale. Ei au primit documentele oficiale cu decizia lui Hawke la ora 18.03 (09.03, ora României)

Dacă vor face apel, vor dori un proces simplificat, cu un proceduri condensate pentru declarații scrise și verbale. Ei doresc ca procesul să se încheie până duminică, scrie sursa citată.

Cazul ar urma să se întoarcă la judecătorul Anthony Kelly de la Curtea Federală de Circuit (care decis luni contra primei anulări a vizei lui Djokovic) pentru o audiere, dar acesta ar putea apoi să trimită dosarul la Curtea Federală.

Djokovic a dat vina pe agentul său

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o eroare de judecată. Liderul ATP a precizat că după ce a primit rezultatul pozitiv a participat, totuşi, la centrul său de tenis din Belgrad, 18 decembrie, la un interviu pentru L’Equipe”, deoarece s-a simţit obligat” şi nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist”.

Călătoria în Australia, „a fost depusă de echipă în numele său”.

„Agentul meu îşi cere sincer scuze pentru greşeala administrativă de a bifa caseta incorectă despre călătoria mea anterioară înainte de a veni în Australia. Aceasta a fost o eroare umană şi cu siguranţă nu deliberată”, a adăugat el.

Liderul ATP este încă în vizorul autorităţilor australiene. Acestea reexaminează documentele completate de numărul 1 mondial, nevaccinat şi cu scutire medicală pentru a ajunge la Melbourne.

Potrivit presei australiane, Djokovic ar fi susţinut într-un formular că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare zborului său către Australia. Cu toate acestea, el ar fi părăsit Serbia pentru a se antrena în Spania, în perioada Anului Nou.

Covid zero”

La rădăcina scandalului provocat de Novak Djokovic se află bâlba dintre autoritățile guvernamentale și Federația Australiană de Tenis, a cărei decizie de a-l excepta pe numărul 1 mondial de la regulile anti-covid naționale s-a lovit de asprimea politicii „Covid zero” din Australia.

Australia a impus unele dintre cele mai dure lockdown-uri la nivel mondial, angrenând societatea – vaccinată în proporție de 91% cu două doze – într-un demers epuizant de combatere a coronavirusului, demers care a însemnat multe sacrificii personale, inclusiv interzicerea accesului în țară a propriilor cetățeni, care nu corespundeau cerințelor sanitare guvernamentale. Asta a dus la izolarea țării, aducându-i și porecla ironică de „Fortăreața Australia”, și a produs frustrare în rândul populației.

Acesta este contextul inflamat peste care a picat certificatul de exceptare al lui Novak Djokovic – emis de către o comisie medicală independentă angajată de Tennis Australia -, trezind animozități în rândul australienilor, care s-au simțit discriminați.

Teste false?

Între timp, Djokovic este suspectat și de fals în declarații. Într-o investigație, publicația germană Der Spiegel scrie că Djokovic susține că a fost testat pozitiv pentru coronavirus pe 16 decembrie, însă rezultatul testului digital sugerează contrariul. 

Datele digitale sugerează că rezultatele testelor nu provin din 16 decembrie. În rezultatele digitale, există un marcaj de timp pentru 14:21 (ora Serbiei), pe 26 decembrie. Astfel de marcaje temporale sunt în mod normal produse automat de sistemele de testare corona, marcând ora la care testele individuale sunt introduse în baza de date. Acest lucru se întâmplă de obicei la doar câteva minute după ce rezultatul testului devine disponibil. O altă posibilitate ar putea fi ca marcajele de timp să fie generate atunci când persoana testată descarcă rezultatele de pe server, scrie Der Spiegel.

Avocații lui Djokovic au prezentat și un al doilea test negativ, ca parte a procedurii de imigrație. Se pare că acel test a fost menit să demonstreze că tenismenul și-a revenit de atunci după Covid-19. Conform documentației prezentate, testul este din după-amiaza zilei de 22 decembrie, iar momentul efectuării respectivului test este confirmat de marcajul digital.

Rezultatele testelor includ și coduri QR, iar când Der Spiegel a scanat codul QR pentru testul din 16 decembrie, s-a întâmplat ceva ciudat. La 13:19 (CET), luni, rezultatul scanării a fost „rezultat test – negativ”. Dar o oră mai târziu, la 14:33, o a doua scanare a codului QR a oferit un rezultat diferit: „rezultat test – pozitiv”.

Există, de asemenea, indicii suplimentare care pun la îndoială faptul că Djokovic a fost cu adevărat testat pozitiv pe 16 decembrie.

Sistemul de testare al Serbiei, așa cum este normal pentru astfel de programe, atribuie fiecărui test un număr de identificare. Numărul presupusului test pozitiv al lui Djokovic din 16 decembrie este 7371999. Dar pentru testul negativ efectuat pe 22 decembrie numărul de identificare este cu 50.000 de puncte mai mic, precizează Der Spiegel.

Am putea înțelege că aceste numere de identificare sunt atribuite consecutiv”, spun experții IT de la Zerforschung, un grup german de cercetători digitali care a examinat de mai multe ori lacunele de securitate din sistemele de testare. De asemenea, grupul a analizat mai atent procesul legat de certificatele de testare digitale ale lui Djokovic.

Constatările germanilor indică faptul că, potrivit numerelor de identificare atașate rezultatelor testelor sârbe, testul negativ a fost efectuat anterior testului pozitiv și a fost introdus în baza de date, și nu invers, așa cum susțin avocații lui Djokovic și după cum ar părea să indice, la prima vedere, documentele de sănătate emise de autoritățile sârbe.

Cronologia sandalului

 • La 18 noiembrie, lui Djokovici i s-a acordat o viză pentru activitate temporară (subclasa 408). Vizele pentru activitate temporară le permit celor care le primesc să muncească în Australia perioade scurte, iar subclasa 408 face referire la activităţi sportive.
 • La 29 noiembrie, ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, i-a scris directorului Tennis Australia, Craig Tiley, precizând că sportivii care vor să intre în Australia şi să nu stea în carantină trebuie să fie vaccinaţi cu schemă completă şi nu pot conta pe faptul că au fost infectaţi ca motiv pentru exceptarea de la regulă.
 • La 16 decembrie, Djokovici a făcut un test PCR şi un test rapid antigen pentru coronavirus.
 • La 17 decembrie, Djokovici a participat la evenimente. El încă nu primise rezultatul pozitiv la testul covid.
 • La 18 decembrie, Djokovici a participat la un interviu deşi primise rezultatul pozitiv al testului PCR.
 • La 30 decembrie, Djokovici a primit o scrisoare de la şeful departamentului medical al Tennis Australia, prin care era anunţat că a primit o derogare medicală de la vaccinarea împotriva coronavirusului, în baza faptului că s-a vindecat recent de covid-19.
 • La 1 ianuarie, Djokovici a primit o confirmare automată online, pe site-ul/aplicaţia Australian Travel Declaration, conform căreia întrunea cerinţele pentru “sosire în Australia fără să intre în carantină, acolo unde jurisdicţia locală o permite”.
 • Înainte de miezul nopţii, la 5 ianuarie, Djokovici a sosit la Melbourne cu un zbor de la Dubai şi a fost reţinut la aeroport.
 • În primele ore ale zilei de 6 ianuarie, Djokovici a fost chestionat de Poliţia de Frontieră, după care viza sa a fost anulată şi sportivul a fost transferat la un hotel în care sunt reţinuţi imigranţii.
 • În aceeaşi zi, avocaţii sportivului au depus un apel împotriva anulării vizei. S-a emis un ordin prin care i s-a permis lui Djokovici să rămână în Australia până la 10 ianuarie, zi în care s-a programat o audiere la Tribunalul Federal.

 • La 10 ianuarie, tribunalul a decis că viza lui Djokovici a fost anulată incorect şi cere ca sportivul să fie eliberat din hotelul în care era ţinut. După eliberare, Djokovici îşi declară intenţia de a rămâne în ţară şi a concura la Australian Open.

 • La 13 ianuarie, a avut loc tragerea la sorţi a Australian Open în care s-a decis adversarul lui Djokovici în primul tur: compatriotul său Miomir Kecmanovic.
 • La 14 ianuarie, ministrul Alex Hawke a anunţat că i-a anulat viza lui Djokovici.

Reacția presei sârbe

Jurnaliștii din Serbia au reacționat imediat după ce au aflat decizia luată de autoritățile austaliene în cazul lui Novak Djokovic.

„Vești șocante din Australia. Ministrul Alex Hawke a luat decizia de a-l expulza din țară pe Novak Djokovic! Această decizie este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari scandaluri sportive din secolul XXI”, scriu jurnaliștii sârbi de la Sport Blic.

„După mesajul pe care l-a postat pe Instagram, guvernul australian a primit noi muniții pentru atacul asupra tenismanului sârb și deportarea din țară”, mai scrie sursa citată, care face referire la postarea în care Novak Djokovic recunoaște că s-a întâlnit cu jurnaliștii de la L’Equipe după ce a fost testat pozitiv la Covid-19.

Presa din Serbia susține că motivul real pentru care viza i-a fost anulată din nou lui Novak Djokovic ar fi de natură politică.

„Şederea nevaccinului Novak Djokovic la Melbourne şi apariţia lui la Grand Slam a fost, mai presus de toate, un PR dezastruos pentru politicienii australieni aflați la putere. Alegătorii lor trăiesc de doi ani sub una dintre cele mai stricte reguli din lume. În ciuda faptului că peste 80% din populație a fost revaccinată, Australia este o insulă, izolată de alte teritorii, așa că fiecare nou vizitator care ajunge în această țară trece printr-un control mult mai strict. Un alt aspect este că trebuie să înțelegem cum funcționează conștiința unui australian mediu. Oamenii sunt obișnuiți să respecte sistemul social-politic ordonat și funcționează după aceste reguli toată viața.

Când milioane de australieni, care trăiesc de doi ani în condiții de libertate limitată, în ciuda faptului că au fost vaccinați, anunță că un tenismen nevaccinat, chiar dacă a fost cel mai bun jucător al tuturor timpurilor și de nouă ori campion la Australian Open, va primi un permis special de a juca în țara lor, și asta după procesul în care practic a ‘bătut Australia’, provoacă o reacție specială în rândul oamenilor. Adăugați la asta alegerile care vin peste trei luni, iar tabloul va fi complet. Autoritățile australiene pur și simplu nu au îndrăznit să-și permită o astfel de sinucidere politică”, au mai scris jurnaliștii de la Sport Blic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here