Sancțiunile își fac deja treaba. Surse Kommersant: Kremlinul ia în calcul anularea alegerilor directe pentru guvernatori și revenirea la votul indirect. Motivul: erodarea situației economice

Sursa: Pixabay

Kremlinul ar putea lua în considerare anularea, anul acesta, a alegerilor directe pentru guvernatori, în regiunile în care acestea fuseseră programate pentru septembrie, transmite Komerssant, citând surse informate.

Mai mulți guvernatori au cerut autorităților centrale să exploreze această posibilitate din cauza situației economice actuale. Surse „Kommersant” din administrația prezidențială admit posibilitatea ca regiunilor să li se ofere posibilitatea de a modifica legislația și de a trece la votul indirect. Un scenariu mai puțin probabil ar putea fi amânarea alegerilor regionale, prin decizia Comisiei Electorale Centrale. Totuși, până acum nu au existat decizii de abandonare a alegerilor directe pentru guvernatori.

O decizie finală va fi luată la „cel mai înalt nivel”.

Motivele care stau la baza cererilor de renunțare la votul direct pentru guvernatorii care ar avea alegeri anul acesta țin de schimbarea situației economice. Practic, de înrăutățirea ei de către sancțiunilor internaționale care vizează Rusia pentru operațiunea militară de pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unei surse Komerssant din Administrația Prezidențială, Moscova își va justifica un eventual asemenea pas invocând că ar trebui cheltuiți destul de mulți bani pentru organizarea scrutinului. Alți interlocutori ai Kommersant spun și că, în noile condiții, guvernatorilor le este mai greu să lucreze cu sponsorii și să își deruleze campaniile electorale, căci ele implică nu doar promisiuni socio-economice, ci și modificarea programului de lucru.

Alte surse notează că există motive sociologice pentru respingerea alegerilor directe. Deși ratingurile guvernului au crescut pe fondul operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina, este greu de prezis evoluția situației, până în septembrie, spune interlocutorul Kommersant: posibil șomaj, o reducere a gamei de produse, o penurie de bunuri esențiale, iar creșterea prețurilor poate afecta negativ starea de spirit a cetățenilor. „Oamenii s-au strâns în jurul președintelui, ratingul lui a crescut. Dar guvernatorul nu este președinte, iar pentru rafturile goale cu zahăr, oamenii îl vor lua pe el la întrebări”, explică o sursă Kommersant, familiarizată cu pregătirile pentru alegerile din regiunea Vladimir. Potrivit acestuia, sediul guvernatorului interimar, Alexander Avdeev, nu se pregătește pentru campanie, în sensul ei clasic: „Suportul mass-media, desigur, rămâne, dar orice altceva lipsește: au primit un semnal că anul acesta, cel mai probabil, va fi diferit”. Cu toate acestea, nu există încă un acord final de la Kremlin, adaugă el. Oficialii responsabili de alegeri nu au primit încă instrucțiuni specifice, au declarat, pentru Komerssant, doi interlocutori din Districtul Federal Central. Potrivit acestora, la nivelul Kremlinului ar fi avute în vedere și alte scenarii.

LA 1 iunie trebuie să intre în vigoarelegea „cu privire la principiile generale de organizare a organelor legislative și executive ale puterii”, cât și legea „cu privire la principiile generale de organizare a puterii publice”.

Alegerile directe de guvernatori, planificate pentru această toamnă, vizează regiunile: Vladimir, Tambov, Iaroslavl, Kaliningrad, Kirov, Novgorod, Ryazan, Tomsk, Saratov și Sverdlovsk, precum și republicile Karelia, Buriatia, Udmurtia și Mari El.

Komerssant notează că, până acum, în regiunile în care sunt programate alegeri directe, nu s-a auzit de trecerea la votul indirect. „Cred că (a merge pe alegerea guvernatorului prin parlament – n.r.) nu este potrivit în republica noastră”, a declarat Alexander Prozorov, vicepreședintele Consiliului de Stat al Udmurtia, pentru Kommersant. Nikolai Bușuev, șeful Comitetului pentru Construcții de Stat din Regiunea Saratov, „nu a auzit” despre pregătirea unor astfel de amendamente. Potrivit lui Vladimir Kostin, șeful Comitetului Legislativ al Adunării Legislative a Regiunii Kirov, astfel de modificări nu au apărut încă. Și Vladimir Vedernikov, șeful fracțiunii Rusia Unită din Khuralul Poporului, din Buriatia, susține că schimbarea sistemului de alegere a șefului regiunii „nu se discută”.

Potrivit surselor Kommersant, aceștia nu vor insista asupra trecerii la un sistem de alegere a unui guvernator printr-o adunare legislativă. Regiunile vor avea pur și simplu un scrutin, de care probabil mulți vor profita. Totodată, interlocutorii Kommersant nu exclud a doua variantă, în care alegerile pentru guvernator pot fi amânate prin decizia Comisiei Electorale Centrale. Potrivit ultimelor modificări ale legii, adoptate după începerea operațiunii din Ucraina, o astfel de soluție necesită doar existența unui regim de urgență sau de alertă maximă în regiune, iar regimul de alertă maximă a fost deja în vigoare în toate regiunile. de la începutul pandemiei de coronavirus.

Scrisoare incendiară, la Moscova. „Amazoanele” lui Putin, somate: „Scuipați pe această carieră, pe acești bani”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here