Scandalul FinCEN Files: Patronul Chelsea, unul dintre finanțatorii masivi ai politicilor anti-palestiniene din Israel

Scandalul uriaș de corupție FinCEN aduce la lumină și o rută nebănuită de bani care leagă numele magnatului Roman Abramovich de problema palestiniană.

Companiile controlate de proprietarul Chelsea au donat zeci de milioane de lire sterline unui grup de coloniști israelieni extrem de controversat, acuzat că a strămutat familiile palestiniene din Ierusalim, potrivit scurgerilor de documente din FinCEN Files, relatează The Guardian.

Oligarhul rus, căruia i s-a acordat cetățenia israeliană în 2018, pare a fi un filantrop zelos în Israel, donând sume uriașe pentru proiecte de cercetare și dezvoltare și investind în firme locale.

Cu toate acestea, patru companii pe care le deține sau le controlează în Insulele Virgine Britanice au contribuit cu peste 100 de milioane de dolari la Elad, un grup care susține așezările din cartierul palestinian opcuat în Ierusalimul de Est, numit Silwan.

Aceste cifre ar însemna că proprietarul clubului britanic de fotbal a fost cel mai mare donator în ultimii 15 ani pentru Elad. Grupul, care beneficiază de asemenea și de sprijinul guvernului israelian, a încercat să consolideze prezența evreiască în cartierul Silwan în detrimentul locuitorilor arabi.

Elad conduce un sit arheologic în Silwan numit Orașul lui David, care a devenit o atracție turistică uriașă. Excavările au fost criticate de diplomații Uniunii Europene ca fiind o încercare de-a ignora istoria diversă a orașului antic în favoarea „unei narațiuni exclusiv evreiești, în timp ce detașează locul de împrejurimile sale palestiniene”.

Site-ul Orașului lui David a susține că acest proiect este „angajat să continue moștenirea regelui David, precum și să dezvăluie și să conecteze oamenii la gloriosul trecut al Ierusalimului prin patru inițiative cheie: săpături arheologice, dezvoltare turistică, programe educaționale și revitalizare rezidențială”.

Asemenea altor organizații de coloniști, Elad s-a extins prin cumpărarea de case palestiniene și folosirea legilor israeliene controversate care permit statului să preia proprietățile palestiniene. Aproximativ 450 de coloniști trăiesc acum alături de aproape 10.000 de palestinieni în Silwan.

Detaliile privind donațiile lui Abramovich au ieșit la iveală din miile de documente ale recentului scandal bancar, care detaliază tranzacții potențial corupte de 2 miliarde de dolari, bani care au fost spălați prin sistemul financiar american.

În programul Panorama, BBC a încercat să afle dacă Abramovich este consemnat ca donator în registrele Elad, însă organizația a refuzat să infirme sau să confirme informația.

FinCEN Files

Între timp, acţiunile unor mari bănci precum HSBC, Deutsche Bank şi ING înregistrau luni la bursă scăderi importante, după ce un consorţiu al jurnaliştilor a acuzat aceşti giganţi bancari că au permis spălarea de bani la scară mare, transmite AFP, citată de Agerpres.

La bursa de la Frankfurt, în jurul orei 13:20 (11:20 GMT), acţiunile Deutsche Bank înregistrau o scădere de 7,86%, până la 7,93 euro, după publicarea acestei anchete jurnalistice care a vizat şi cea mai mare bancă germană. La rândul său, la bursa de la Londra, titlurile Standard Chartered erau şi ele în scădere cu 5,15% până la 340,90 pence.

La bursa de la Hong Kong, titlurile HSBC au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 25 de ani, încheind şedinţa cu o cădere de 5,33% până la 29,30 dolari Hong Kong. Pe lângă faptul că a fost citată în ancheta consorţiului de jurnalişti, banca britanică ar putea fi vizată şi de sancţiunile autorităţilor de la Beijing în cadrul măsurilor de represalii împotriva anumitor state.

Citată de asemenea în scandalul de spălare de bani este şi banca olandeză ING, ale cărei acţiuni au plonjat cu 8,35% la bursa de la Amsterdam. Potrivit informaţiilor din presa olandeză, timp de mai mulţi ani, filiala din Polonia ING a ajutat clienţii să trimită fonduri suspecte în afara Rusiei.

Într-o anchetă efectuată de 108 organisme de media din 88 de ţări, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) a denunţat carenţele cadrului de reglementare din sectorul bancar.

„Profiturile din războaiele ucigaşe împotriva drogurilor, averile deturnate de ţările în dezvoltare şi economiile furate în cadrul unei piramide Ponzi au putut toate să intre şi să iasă din instituţiile financiare, în pofida avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor”, se arată în ancheta jurnalistică.

Ancheta este fondată pe mii de rapoarte de activitate suspectă adresate serviciilor de supervizare a sectorului financiar de la Trezoreria americană, FinCen, de către băncile din întreaga lume dar „ţinute departe de ochii publicului”. Potrivit ICIJ, sume astronomice de bani au tranzitat timp de ani cele mai mari instituţii bancare ale lumii.

Aceste documente vizează tranzacţii în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, între 1999 şi 2017. Ar fi vorba de bani proveniţi din traficul de droguri sau acte criminale sau de averi deturnate în ţările în curs de dezvoltare.

Investigaţia menţionează în special cinci mari bănci, JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank şi Bank of New York Mellon, acuzate că au continuat să ajute la tranzitul capitalurilor prezumtivilor infractori, şi aceasta chiar după ce au fost trimise în judecată sau condamnate pentru infracţiuni financiare.

Unda de şoc provocate de aceste dezvăluiri s-a resimţit şi în Franţa, unde acţiunile băncilor au înregistrat cele mai puternice scăderi. La bursa de la Paris, care a înregistrat o scădere de 3,32%, titlurile Société Générale au pierdut 5,73% până la  11,91 euro, Crédit Agricole a scăzut cu 5,36% până la 7,66 euro şi acţiunile BNP Paribas au pierdut 5,97% până la  32,53 euro.

La rândul său, indicele sectorului bancar european, EuroStoxx 50, afişa o scădere de 5,84%. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here