Scandalul Șora. Papahagi îi cere soției filosofului să returneze banii încasați din „clipul mincinos”

Scandalul legat de clipul publicitar eMAG, avându-l ca protagonist pe filosoful Mihai Șora și realizat de agenția Papaya Advertising, își continuă tăvălugul pe Facebook.

Filologul Adrian Papahagi, unul dintre criticii vehemenți ai apariției lui Mihai Șora în campania publicitară, a cărei temă este libertatea, a revenit cu un nou mesaj pe Facebook legat de această polemică, care a polarizat intelectualitatea românească în două tabere.

Papahagi îi recomandă lui Mihai Șora să ceară retragerea clipului, invocând respectul pentru victimele comunismului și faptul că istoria personală a filosofului „este falsificată”.

„Sunteți un fin intelectual, un om bun și ați fost impecabil cea mai mare parte a vieții: nu lăsați să vă fie manipulată și distrusă imaginea!”, se arată în mesajul lui Adrian Papahagi, al cărui ton critic pare a se fi edulcorat între timp, prin comparație cu reacția la cald de zilele trecute.

De asemenea, filologul le-a transmis și un mesaj celor care au sărit în apărarea lui Mihai Șora, printre care scriitorul Mircea Cărtărescu și politologul Vladimir Tismăneanu, cărora le cere să nu mai întrețină „confuzia morală”.

Postarea integrală a lui Adrian Papahagi:

„«La 30 [32] de ani, viața mea în România comunistă abia începea.

Ca să pot să aduc și eu pietricica mea, partea mea de contribuție în locul pe care Partidul îl găsește cel mai nimerit», mărturiseam cum «am învățat să cunosc mai de-aproape Partidul Comunist și să-l iubesc cu adevărat».

Locul pe care Partidul l-a găsit cel mai nimerit a fost Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, primul meu job după reîntoarcerea în România comunistă.

A, și direcția în care merge trenul trebuie inversată.

***

Domnule Șora, din respect pentru victimele comunismului cereți să se retragă clipul prin care istoria Dvs. personală este falsificată! Sunteți un fin intelectual, un om bun și ați fost impecabil cea mai mare parte a vieții: nu lăsați să vă fie manipulată și distrusă imaginea!

Domnilor Cărtărescu, Tismăneanu etc., încetați să-i insultați pe cei care caută claritatea morală la 30 de ani de la căderea comunismului! Încetați să întrețineți confuzia morală! Sunteți voci importante ale națiunii și aveți datoria de a rosti adevărul.

Doamnă Luiza Șora, returnați banii încasați pentru un clip mincinos și nu distrugeți imaginea soțului Dvs. prin asemenea falsificări!

Domnilor de la E.mag, retrageți acest clip insultător pentru memoria victimelor comunismului! Nu încercați să vă vindeți marfa manipulând suferința reală a victimelor comunismului!

Papayelor, puteți să vă continuați campaniile și să vă încasați arginții. De la voi nu am nicio așteptare.

Domnilor indignați, luați-vă o clipă pentru a cumpăni și a studia istoria acestei națiuni și a Europei înainte de a mă înjura din nou!

Tineri îndrăgostiți de libertate (de care beneficiați fără riscuri), învățați să-i deosebiți pe cei care s-au luptat pentru ea cu prețul vieții de cei care au pactizat cu totalitarismul, ca să învățați și voi cum arată cu adevărat curajul și onoarea!”.

O reacție pe rețeaua de socializare a venit și din partea fiului lui Mihai Șora, Tom Șora, care consideră că tatăl său este ținta unor „atacuri infame”.

2 COMENTARII

  1. Mai sa fie…si matale, d-le A.Papahagi chiar nu ti-e jena?! Asta-i problema nr.,1 ptr care tara asta a ajuns in halul in care a ajuns? Loviti fara jena intr-un simbol?! Atatia nemernici mafioti in tara asta si nu spuneti un cuvant…

  2. Pt mizeria asta de clip , nu cred ca Sora este chiar atat de vinovat !! In fond e om si el…. Vina este exclusiv a celor care au gandit , executat si platit asa ceva !! Si-au pierdut total simtul masurii si acel „bun simt” ata de necesar in viata de zi cu zi !! Sa aduci in mizeria comercialista de azi aceasta idee a libertatii , sa o terfelesti in halul asta , tre sa fii total nesimtit !! Acolo e vina , asta e clar !! Personal , am hotarat sa nu mai deschid niciodata site-ul respectiv , sa nici nu mai privesc in directia lui !! Asta este efectul acelei porcarii asupra mea !! Sper ca si alti clienti sa reactioneze la fel. Sper din suflet asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here