Sceptica și Obsesivul. Un verdict privind dezbaterea Macron-Le Pen

„Cine a câștigat dezbaterea de miercuri seara dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen? Depinde de cine a ținut scorul. În sala de campanie și pe rețelele de socializare, Echipa Macron a revendicat o victorie pentru Președinte. Reacția mea este exact inversă”, scrie Jonathan Miller în The Spectator.

<< Le Pen nu a fost zdrobită așa cum a fost în 2017. Într-un fel, a câștigat nefiind jalnică, lăsându-l pe Macron incapabil să administreze lovitura de grație candidaturii ei. Ea a devenit mai puternică și mai încrezătoare pe măsură ce seara trecea; el părea să devină tot mai defensiv.

Pentru a fi generos: Macron nu era în formă. Când a început dezbaterea de trei ore, vocea lui a părut aproape să se rupă în timp ce-și descria ambiția pentru Franța. Sinceritate? Sau performanță de bravadă? A fost un început ciudat de emoționat.

Conflictele dintre candidați au fost previzibile, deoarece își croiesc drumul prin afaceri internaționale, viitorul modelului social francez, mediu, competitivitate economică, tineret, securitate și imigrație și, în sfârșit, instituțiile de stat cu probleme ale Franței. Aceste subiecte produc păduri de ceea ce francezii numesc mots de bois. Cuvinte de lemn. Dar printre ramuri s-ar putea aduna diferențe fundamentale cu privire la Europa, unde Le Pen rămâne o sceptică, iar Macron un obsesiv.

Cât de multă atenție a acordat-o publicul de televiziune acestor detalii este în sine discutabilă. Dar milioane de oameni vor fi urmărit cu respect și ar putea crede că Marine Le Pen este mai puțin toxică decât se anunță. Ea nu este genială, dar nu este chiar o nebună incorigibilă pe cât am considerat-o anterior. Adevărat, este încălcită; cu siguranță nu profundă sau agilă mental. Dar și-a făcut temele. A rămas disciplinată pe tot parcursul. Macron a fost adesea în mod caracteristic înfumurat.

Pe măsură ce dezbaterea se apropia de final, Le Pen era calmă, Macron o întrerupea constant și, de mai multe ori, vocea președintelui părea din nou aproape de-a se rupe. Este de la sine înțeles că Macron este un maestru al dosarelor sale și performanța președintelui nu a fost mediocră. Dar aceasta nu a fost retragerea haotică din anul 2017. A lovit, s-a eschivat, dar nu a doborât-o niciodată pe Le Pen la podea.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here