Schengen | Aurescu, întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos

Sursa: Twitter

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut în seara de joi, la Sibiu, o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, principala temă constituind-o aderarea României la spaţiul Schengen. Întrevederea celor doi miniştri a avut loc în contextul vizitei oficialului olandez în România, pentru consultări politice în format trilateral România-Olanda-Franţa la Bucureşti, împreună cu ministrul de externe francez Catherine Colonna, precedate de o vizită comună a celor trei miniştri la trupele franceze şi olandeze staţionate la baza de la Cincu, în cadrul Grupului de luptă NATO din România, informează News.ro.

”Cei doi miniştri au discutat stadiul şi perspectivele relaţiilor  bilaterale româno-olandeze, marcate de un dialog dinamic şi substanţial la nivel politic şi de o solidă componentă economică, Olanda fiind primul investitor străin în România, cu investiţii de aproximativ 9 miliarde EUR în economia ţării noastre. Agenda de discuţii a celor doi miniştri a inclus în mod prioritar subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi demersurile în curs pentru avansarea acestui important dosar, în continuarea discuţiilor avute luni, 23 ianuarie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles”, precizează MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit omologului olandez pentru poziţia de susţinere a Regatului Ţărilor de Jos în favoarea României şi a reiterat că aderarea României va contribui la consolidarea securităţii întregii UE şi va conferi credibilitate Uniunii. La rândul său, ministrul Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea României, care este pregătită pentru aderare.

Bogdan Aurescu a subliniat şi deschiderea României de a lucra împreună cu toţi partenerii europeni pentru a găsi soluţii eficiente la problema migraţiei ilegale, chiar dacă România nu acceptă conexiuni artificiale dintre acest subiect şi aderarea la spaţiul Schengen. Ministrul olandez de externe a exprimat apreciere pentru poziţia României şi pentru modul corect în care ţara noastră aplică regulamentul Dublin – temă de interes pentru ţara sa. Cei doi miniştri au convenit să coopereze strâns pe subiectul soluţiilor la nivel european privind gestionarea mai eficientă a problemei migraţiei ilegale, inclusiv din perspectiva dimensiunii externe a acesteia, în relaţia cu statele terţe – surse ale migraţiei de acest tip.

În cadrul discuţiei, ministrul Wopke Hoekstra a reconfirmat angajamentul Ţărilor de Jos în consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, prin participarea cu trupe la Grupul de Luptă NATO din România.

În plan mai general, cei doi miniştri au convenit să stabilească o serie de teme şi dosare prioritare de interes pentru ambele state la nivel european, regional şi de securitate pe care cele două state să avanseze împreună iniţiative şi proiecte comune.

 

Nehammer şi Rutte pun cruce speranțelor legate de Schengen: Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extindere în acest moment

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here