Schimbările climatice măresc „Poarta Iadului” din Siberia într-un ritm accelerat

Efectele schimbărilor climatice se resimt puternic și asupra craterului Batagai din Siberia, supranumit „Poarta Iadului”.

Temperaturile din regiunea arctică din Siberia au crescut până la o medie record, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetaţie din această zonă, potrivit sciencemag.org.

Acest crater sinistru, care se extinde pe o distanţă de peste un kilometru şi jumătate şi ajunge la o adâncime de aproximativ 120 de metri, a apărut fără avertisment în urmă cu circa 25 de ani, şi, potrivit studiilor geologice, a crescut cu o rată anuală de peste 18 metri.

Cu toate acestea, în afară de Batagai – un oraş din mediul rural în districtul Verkhoyansk al Republicii Sakha (Yakutia), aflat în apropiere – puţini au auzit despre acest fenomen natural.

La începutul anilor ’90, o companie a început să defrişeze zone întinse de pădure, transformându-le în teren industrial, fără a se gândi că tăierea copacilor era începutul unui eveniment geologic catastrofal. Acel colţ din Yakutia, în mod tradiţional unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, a început să fie lovit de valuri de căldură fără precedent, din cauza încălzirii globale. Căldura a dus la topirea calotei glaciare, apă îngheţată acum cel puţin 200.000 de ani. În cele din urmă, într-o zi, pământul a început să cedeze şi să se prăbuşească.

Temperaturile record au dezghețat permafrostul, în care se află 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here