Scriitorul Salman Rushdie şi-a pierdut un ochi şi capacitatea de a utiliza o mână, în urma atentatului din vara acestui an

Înjunghiat în luna august în SUA, scriitorul britanic Salman Rushdie şi-a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a-şi utiliza o mână, între alte sechele grave, a indicat agentul său literar pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP, notează Agerpres.

„El şi-a pierdut vederea la un ochi… A avut trei răni grave la gât. Este invalid de o mână, căci nervii braţului său au fost secţionaţi. Şi are încă alte 15 răni la piept şi la trunchi”, a declarat Andrew Wylie pentru El Pais într-un interviu publicat în acest weekend.

„Rănile sale erau foarte adânci. A fost un atac brutal”, dar „va trăi”, a adăugat el, detaliind astfel pentru prima oară starea de sănătate a scriitorului după mai multe săptămâni, fără a indica dacă Rushdie se află în continuare în spital.

La 12 august, Salman Rushdie se pregătea să susţină un discurs într-o conferinţă în nordul statului New York (nord-est) când un bărbat s-a năpustit pe scenă şi l-a înjunghiat de mai multe ori, în special în gât şi în abdomen.

Evacuat cu elicopterul spre un spital, autorul „Versetelor satanice” a trebuit conectat imediat la un aparat de ventilaţie artificială până când starea sănătăţii i s-a ameliorat.

Principalul suspect, Hadi Matar, american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, a fost arestat imediat după incident şi a pledat nevinovat în cursul procesului său deschis la jumătatea lunii august în faţa unui tribunal din Mayville, în statul New York.

Atacul a produs un şoc în Occident, dar a fost salutat de extremişti din ţări musulmane, ca Iranul şi Pakistan. Scriitorul este de 33 de ani sub incidenţa unei fatwa (opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un învățat musulman -n.r.) a Ghidului suprem iranian care îl condamnase la moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here