China: Guvernul îți va scana fața dacă vrei să intri pe Internet

  Chinezii care vor să aibă Internet acasă sau pe telefonul mobil trebuie să lase guvernul să le scaneze fețele. Potrivit oficialilor chinezi, este o nouă metodă de a confirma identitatea unei persoane, pentru a îmbunătăți securitatea online și de a combate terorismul.

  În prezent, un cetățean chinez care vrea acces la Internet trebuie să prezinte un act de identitate. Scanarea facială, care va fi introdusă de la 1 decembrie, va verifica dacă respectivul act aparține persoanei. De asemenea, numerele de telefon vor fi înregistrate pe numele utilizatorului iar acesta nu va putea să-l dea altcuiva. Măsurile fac parte din sistemul de scor social introdus de regimul comunist pentru cetățenii săi, a scris Daily Mail.

  China se îndreaptă către „tehnocomunism” – opresiune prin tehnologie

  China are una dintre cele mai mari rețele de supraveghere a populației și folosește tehnologia de ultimă oră ca mijloc de control social. Cei 1,4 miliarde de cetățeni sunt urmăriți de 626 de milioane de camere, aproximativ una la doi oameni. De anul viitor, multe dintre camere vor avea și programe de identificare a feței. Partidul Comunist vrea ca oricare dintre locuitorii țării să poată fi identificat și localizat în trei secunde, dacă este nevoie. Deja există o vastă bază de date cu fețe iar măsura scanărilor faciale la încheierea unui contract pentru Internet va ajuta la extinderea ei.

  Sistemul de scor social alocă fiecărui chinez un anumit punctaj în funcție de comportamentul său. Punctajul scade în cazul în care persoana comite infracțiuni sau scrie ce nu trebuie în mediul online. Punctajul crește în cazul „cetățenilor responsabili” care respectă voința și normele impuse de guvernul comunist. Cei cu un scor mic – activiști, disidenți sau orice este căzut în dizgrațiile partidului – nu pot cumpăra bilete de avion, la trenurile de mare viteză, nu pot achiziționa proprietăți și multe alte restricții.

  Protestatarii din Hong Kong, care de câteva luni ies în stradă constant să-și apere drepturile și libertățile democratice moștenite de la Marea Britanie, se tem ca sistemul Big Brother de Beijing să nu fie introdus și la ei în oraș.

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here