Scutea, după clasarea dosarului 10 august: Îmi asum transparența şi comunicarea neechivocă. Toate actele vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, afirmă, într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Publică că înțelege emoția publică suscitată de dosarul 10 august, dar „procurorii au obligația ca întotdeauna să administreze probele în mod imparțial și în mod complet”.

Scutea susține totodată, referitor la clasarea decisă de DIICOT, că „toate actele din acest dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic în această obligație legală a procurorilor-șefi”.

Postarea integrală de pe pagina Ministerului Public:

  • Instituţional vă comunic faptul că dosarul cunoscut sub denumirea „10 August 2018” se derulează în continuare pentru stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi a sesizării din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest.Sunt necesare câteva sublinieri:
  • 1. Reprezentanții Jandarmeriei au sesizat DIICOT în anul 2018 referitor la acţiunea protestatarilor, susceptibil a fi încadrată ca „acțiuni împotriva ordinii constituționale”, prev. de art. 397 C.pen.
  • 2. Această încadrare atrage competenţa exclusivă a DIICOT, iar cercetarea faptelor împreună cu cele de abuz în serviciu și purtare abuzivă comise de personalul MAI, inclusiv cu funcții de conducere, a fost o opţiune a procurorilor militari care au dispus declinarea către DIICOT, iar DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor împreună.
  • 3. În acest context procedural, adoptarea soluţiei inclusiv pentru infracţiunile de abuz în serviciu și purtare abuzivă era posibilă și legală.
  • 4. Ordonanţa emisă structurează două planuri: cel al subiectului pasiv, colectiv, reprezentat de mulțimea protestatarilor ca întreg, celălalt fiind al subiecţilor individuali, agresaţi în special după ora 23.00, în momentul în care a fost dispersată mulțimea de oameni din Piaţa Victoriei.
  • Ordonanţa DIICOT are 235 pagini și, din parcurgerea ei sumară anterior acestei declarații, rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță în anumite zone din piață, au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestanților și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei, în contextul misiunii de ordine publică din Piața Victoriei, ca elemente contextuale și nu elemente de abuz în serviciu.
  • Aici se înscrie critica publică privind inscripționarea sau neinscripționarea corespunzătoare a căștilor purtate de jandarmi și imposibilitatea, în acest context, de a efectua o identificare corespunzătoare, pe momente de intervenție, a persoanelor care au exercitat agresiuni asupra protestatarilor.
  • Analiza faptelor efectuată în ordonanță are deschisă procedura contestării pe cale ierarhică, are deschis accesul la studiul dosarului de către persoane interesate și, în context foarte larg, posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor. Personal îmi asum transparenţa şi comunicarea neechivocă, pentru reflectarea misiunii Ministerului Public, în particular în dosare în care interesul general al societăţii nu poate fi pus în discuţie.
  • Înțeleg emoția publică suscitată de acest dosar. Procurorii au obligația ca întotdeauna să administreze probele în mod imparțial și în mod complet. Rolul nostru este să administrăm probele conform legii în sensul acuzării și în sensul respectării prezumției de nevinovăție. De aceea toate actele din acest dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic în această obligație legală a procurorilor-șefi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here