Sebastian Lăzăroiu: „Alegerile rămân pe 6 decembrie”. De ce este PSD legat cu mâinile la spate

Sursa: Facebook

Amânarea datei alegerilor parlamentare, dorită de PSD, a fost doar aparent facilitată de decizia recentă a Curții Constituționale, consideră fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu. Sociologul explică, într-o postare pe Facebook, de ce singura variabilă care poate împinge parlamentarele cu câteva luni este pandemia de Covid, nicidecum voința actualei majorități.

Postarea integrală a lui Sebastian Lăzăroiu:

„Alegerile parlamentare au fost deja fixate de guvern pentru 6 decembrie 2020.

PSD ar vrea să le amâne în martie, profitând de faptul că CCR dă voie parlamentului să stabilească data alegerilor.

Dar o lege dată în Parlament, cu alegeri în martie, nu trece de CCR, fiindcă mandatul parlamentarilor este de patru ani și nu poate fi prelungit decât în situații excepționale, printre acestea fiind starea de urgență, cea mai apropiată de o posibilă realitate prezentă. Dacă nu e decretată stare de urgență, constituțional, nici guvernul, nici parlamentul n-ar putea prelungi mandatul parlamentarilor.

În orice caz, parlamentul nu mai are timp să facă nimic, date fiind procedurile, inclusiv cele de contestare. Alegerile rămân pe 6 decembrie.

Pe de altă parte, avem o creștere semnificativă a cazurilor de infectare, cam într-o săptămână se vor vedea efectele în creșterea numărului de internări la terapie intensivă și, cam in două săptămâni, în creșterea numărului deceselor (posibil să se apropie de 100 pe zi). Măsuri care să încetinească transmiterea, altele decât cele în vigoare, nu prea mai sunt, în afară de carantinarea unor localități/regiuni.

Dacă decembrie ne va prinde cu număr mare de cazuri/decese, mă aștept să fie o prezență foarte mică la alegeri. Dacă decretăm stare de urgență și se amână alegerile până-n martie, din cauza ecuației parlamentare cu guvern minoritar, bugetul va intra în colaps sub povara măsurilor populiste.

E o situație complicată pentru actualul executiv.

Adaug și că în februarie-martie e tot sezon de gripe”.

2 COMENTARII

  1. Asa este, si eu am citit articolul din constitutie care stipuleaza conditiile in care se pot amana parlamentarele, si daca nu se decreteaza stare de urgenta, atunci ele sunt pe 6 decembrie, si nimeni nu poate face nimic. Proiectul de lege de amanare depus ieri de un deputat cretin fost usrist, si sarit acuma in barca psdistilor, este neconstitutional din start, pentru ca incalca respectivul articol, si pica din start. Macar daca ar deveni grijulie lumea asta si n-am mai avea atatia cretini negationsiti, covidioti, sa putem si noi face alegerile in 6 decembrie, si sa scapam odata de pegra psdista din parlament.

  2. Tot ce putem face e sa speram ca nu vom ajunge iar in situatie de urgenta, sa putem vota odata un parlament democrat pentru prima oara dupa invazia sovietica de dupa razboi!Este o mare oportunitate pentru tara noastra ,sa scapam cu adevarat de urmasii lui stalin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here