Secretarul american al trezoreriei (ministru de finanţe) Janet Yellen a salutat sâmbătă „angajamentul fără precedent” al miniştrilor de finanţe din G7 (Grupul celor 7 state cele mai industrializate), care au ajuns mai devreme sâmbătă în cadrul reuniunii lor de la Londra la un acord asupra unui impozit minim global pentru multinaţionale, transmite AFP.

„Acest impozit minim global va pune capăt cursei scăderii fiscalităţii pentru companii şi va face dreptate clasei medii şi lucrătorilor din Statele Unite şi din lume”, a apreciat Yellen într-un comunicat, precizează Agerpres.

Acordul anunţat sâmbătă evocă un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

Măsura se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minim 10%. Potrivit acordului, peste acest prag, 20% din profiturile obţinute urmează să fie impozitate în ţările unde activează grupul respectiv.

Sunt vizate în special marile grupuri de tehnologie americane, care înregistrează rezultate record.

Totuşi, comunicatul miniştrilor de finanţe din G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA) nu precizează dacă statele care au impus deja o taxă companiilor-gigant din sfera digitală, cum este şi Marea Britanie, ar urma să renunţe la aceasta pentru a aplica noul impozit.

Pe de altă parte, miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat în favoarea proiectului de a face obligatorie publicarea de către companii a aşa-ziselor riscuri climatice, un alt subiect important care va fi abordat la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii viitoare de la Cornwall (sud-vestul Angliei).

Facebook salută acordul G7, OXFAM îl critică

Compania Facebook a asigurat sâmbătă că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari, relatează AFP.

Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7„, a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg.

„Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite„, a adăugat Clegg.

În schimb, confederaţia caritabilă OXFAM a apreciat că este „absurd ca G7 să pretindă că revizuieşte sistemul fiscal global prin crearea unui impozit global minim pe profitul companiilor care este similar nivelului scăzut de fiscalitate practicat de paradisuri fiscale ca Irlanda, Elveţia şi Singapore”, a consemnat Reuters.

Prin acordul anunţat sâmbătă – privind un impozit minim de 15% -, G7 „a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea„. Or, „oprirea exploziei de inegalitate provocată de COVID-19 şi combaterea crizei climatice vor fi imposibile dacă marile corporaţii vor continua să nu plătească practic impozite. Nu este corect„. „G7 nu se poate aştepta ca majoritatea ţărilor lumii să accepte fărâmituri de la masa lor„, conchide OXFAM.

Der Spiegel, despre Laura Codruţa Kovesi: Aceasta este femeia în faţa căreia tremură escrocii Europei

1 COMENTARIU

  1. Exceptionala masura luata de reprezentantii din G7 . Impozitarea obligatorie a marilor firme in locul unde isi desfasoara activitatea cu un procent undeva la 15la suta . Tarile sarace vor fi marii beneficiari ai acestei masuri. Dealtfel, efectele conexe ce provoaca blocarea existentei paradisurile fiscale şi elimină fuga după reducerea taxelor naţionale, sunt si ele parte a acestei importante intelegeri la nivel global si mondial .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here