CSM propune revocarea lui Netejoru, una din redutele PSD-ALDE. Cum a intervenit Dragnea

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Secţia pentru procuori a Consiliului Superior al Magistraturii propune revocarea din funcţie a şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, transmite News.ro.

Secţia pentru procurori a CSM a avut, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, discutarea Adresei Inspecţiei Judiciare privind stadiul controlului dispus prin Hotărârea nr.91/28.01.2020 a Secţiei pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (20-2071/2020).

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea comisiei formate conform art.67 alin.5 raportat la alin.31 din Legea nr.217/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu propunerea de analizare a revocării din funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare a domnului judecător Lucian Netejoru”, a transmis C SM.

Decizia a fost adoptată în unanimitate.

Netejoru a fost validat în funcţia de şef al Inspecţiei Judiciare, în martie 2019, pentru un nou mandat.

El a fost singuru candidat, orbţinând 100 de puncte la concurs.

„Mă aşteptam din partea inspectorului şef să îşi prezinte demisia de onoare”

Discuţia a fost lansată de procurorul Cristian Ban care a invocat cinci motive principale pentru revocarea din funcţie, între care raportul de activitate al instituţiei şi ”campania de hărţuire” a DNA. 

”În primul rând, am în vedere 5 motive principale. Primul motiv este cel care rezultă în mod clar din rapoartele de activitate, şi în special din ultimul raport de bilanţ, cel aferent anului 2020. Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată a ceea ce a însemnat activitatea IJ în ultimii 4 ani, 2017 – 2020, şi am constatat că în această perioadă au fost înaintate 50 de acţiuni disciplinare. Dintre acestea, nu mai puţin de 18 acţiuni disciplinare au fost respinse şi 10 au fost anulate de către secţie pentru procurori în materie disciplnară. Într-un procent de 90 la sută fiind menţinute la ICCJ. (…) În anul 2020 s-a ajuns la un record istoric negativ în ceea ce priveşte acţiunile admise de către Secţia pentru procurori. În anul 2020, o singura acţiune disciplinară a fost admisă, 6 respinse ca neîntemeiate, iar 7 au fost anulate pentru nerespectarea procedurilor legale în materie. (…) Eu personal mă aşteptam din partea inspectorului şef să îşi prezinte demisia de onoare, ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Cristian Ban. 

Cum a ajuns Lucian Netejoru șef la Inspecția Judiciară

Lucian Netejoru ocupă funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare de la 1 septembrie 2015. Deși mandatul i-a expirat la 1 septembrie 2018, dar a rămas, totuși, la conducerea instituției, ca interimar.

Păstrarea sa în funcție ca interimar s-ar fi făcut la cererea expresă a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit legii, Netejoru are dreptul la încă un mandat de trei ani, pe care îl poate obține doar în urma unui nou concurs.

Acest concurs, însă, nu poate fi organizat pentru moment. Din cauza unor divergențe legate de raporturile de subordonare față de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), regulamentul de funcționare al Inspecției Judiciare a fost suspendat printr-o decizie a Curții de Apel București.

Așa s-a ajuns la ideea ca prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru să se facă prin Ordonanță de Guvern.

Însă înainte de emiterea acestei Ordonanțe, s-a petrecut un moment semnificativ: pe 23 august 2018, Liviu Dragnea a depus o sesizare la Inspecția Judiciară, prin intermediul avocatei sale.

Dragnea solicită ca toate cele trei dosare penale ale sale − atât cele în care a fost condamnat, cât și cel aflat în fază de cercetare la DNA − să fie verificate pentru a se constata dacă protocolul încheiat între SRI și Parchetul General a fost folosit pentru anchetarea sa, potrivit Centrului de Investigații Media.

Doar Inspecția Judiciară sau o instanță poate constata dacă un dosar a fost instrumentat legal sau nu. Liviu Dragnea a ales, deci, să se adreseze Inspecției Judiciare, și nu unei instanțe de judecată.

La 1 septembrie 2018, mandatul lui Lucian Netejoru a expirat.

Două zile mai târziu, pe 3 septembrie 2018, Liviu Dragnea își declara public nemulțumirea față de faptul că mandatul de șef al lui Netejoru, dar și cel al adjunctului său, Gheorghe Stan, nu fuseseră prelungite.

Șeful PSD a cerut imperativ ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să promoveze o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Ca atare, după alte două zile, pe 5 septembrie 2018, Guvernul a emis Ordonanța de Urgență prin care mandatele lui Lucian Netejoru și al lui Gheorghe Stan au fost prelungite, în ciuda opoziției exprimate de Forumul Judecătorilor.

Surse din zona justiției susțin că Lucian Netejoru a fost și încă este susținut de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost vicepreședinte al CSM, în prezent șefa Corpului de Control al Ministerului Justiției.

După intervenția lui Liviu Dragnea pentru prelungirea mandatului său ca interimar, Netejoru pare că și-a găsit un sprijin mult mai puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here