Șefa Executivului din Hong Kong: ”Guvernul va asculta umil opiniile cetăţenilor”. Reacția Chinei

Sursa: captură video

Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam a promis luni să ”asculte umilă” alegătorii, la o zi după o victorie zdrobitoare a candidaţilor în favoarea democraţiei în alegeri locale, care relevă o largă susţinere a unei mişcări de contestare fără precedent în fosta colonie britanică, relatează AFP, preluată de News.ro.

Amploarea înfrângerii suferite de candidaţii loiali Beijingului a surprins şi este percepută ca o lovitură aplicată autorităţilor chineze, care au dat asigurări, în pofida acestui fapt, că ele continuă să o susţină ”cu hotărâre” pe Lam.

”Guvernul central chinez o susţine cu hotărâre pe şefa Exectivului Carrie Lam la conducerea Regiunii Administrative Speciale”, numele oficial al Hong Kongului, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe Geng Shuang.

La Hong Kong, ”Guvernul va asculta cu siguranţă umil opiniile cetăţenilor şi va reflecta serios”, a declarat anterior Lam, citată într-un comunicat publicat de Guvernul local.

Ea nu a făcut vreo precizare cu privire la ceea ce intenţionează să facă, însă opozanţii săi au invitat-o imediat să dea curs celor cinci revendicări ale lor – inclusiv introducerea sufragiului universal în acest megalopolis cu 7,5 milioane de locuitori şi o anchetă cu privire la ceea ce ei denunţă drept violenţe ale poliţiei.

”Alegătorii au folosit modul cel mai paşnic pentru a transmite Guvernului că noi nu vom accepta ca Hong Kongul să devină un stat poliţienesc şi un regim autoritar”, a declarat Wu Chi-wai, preşedintele Partidului Democratic, cel mai mare partid din opoziţie. ”Guvernul trebuie să se prezinte onest în faţa opiniei publice”.

Partidul Laburist, care face parte din blocul politic în favoarea democraţiei, a atribuit rezultatul electoral ”sudorii, sângelui şi lacrimilor” manifestanţilor.

De o săptămână, megalopolisul, care era cuprins de acţiuni tot mai violente, înregistrează un răgaz în manifestaţii, iar protestatarii nu au vrut să ipotecheze organizarea scrutinului.

Noi aleși la PolyU

Asediul Universităţii Politehnice (PolyU), în care s-au baricadat protestatari radicali şi care a fost în weekendul trecut teatrul celei mai violente confruntări din iunie cu forţele de ordine, continua luni.

Zeci de consilieri nou aleşi s-au dus luni seara să ceară poliţiei să lase protestatarii să iasă liberi.

”Poporul Hong Kongului a vorbit”, a declarat, în exteriorul PolyU Paul Zimmerman, un consilier în favoarea democraţiei reales duminică. ”A venit timpul ca Guvernul să reacţioneze. Nu dezamăgiţi din nou Kong Kongul”.

Un forum pe Internet al manifestanţilor în favoarea democraţiei, foarte vizitat, a îndemnat la un marş, duminică, cu scopul de a exercita presiuni asupra Guvernului.

Mobilizarea a început în iunie împotriva unuiproiect de lege care autoriza extrădarea către china continentală a cetăţenilor Hong kongului. Textul a fost abandonat în septembrie, însă revendicările s-au lărgit, iar confruntările între poliţie şi manifestanţi au devenit tot mai violente.

Alegerea celor 452 de consilieri la nivel districtual – care gestionează problema ca gunoiul menajer sau itinerariile liniilor de autobuz – trezeşte de obicei puţin interes. Duminică, acest scrutin a luat altă semnificaţie, din cauza mişcării de contestare a populaţiei.

”Aceasta este o respingere profundă a administraţiei (Hong Kongului) şi politicii Beijingului faţă de Hong Kong”, a declarat pentru AFP un analist al politicii megalopolisului, Willy Lam.

”Teroarea răzvrătiților”

Potrivit presei de la Hong Kong, dintre cele 452 de mandate, candidaţii în favoarea democraţiei au obţinut 388 – un rezultat excepţional faţă de cele 263 mandate obţinute în precedentul scrutin din 2015. Candidaţii loiali Beijingului mai păstrează doar 59 de mandate, iar cinci revin unor independenţi.

Presa de stat chineză a minimalizat înfrângerea suferită de tabăra în favoarea Beijingului şi a acuzat guvernele occidentale de faptul că se află la originea manifestaţiilor antiguvernamentale.

Cotidianul China Daily scrie că ”este dificil să ne imaginăm numărul de opinii care-l reprezintă rezultatul alegerilor”, atunci ”când oamenii trăiesc în umbra terorii răzvrătiţilor”.

Prezenţa la urne a depăşit 71,3% din cei 4,13 milioane de alegători înscrişi – un record.

Deputatul loial beijingului Junius Ho, extrem de destat de activiştii în favoarea democraţiei, a fost înfrânt. ”Lumea s-a întors cu josul în sus”, a scris el pe Facebook în urma înfrângerii.

Alegerea consilierilor districtelor este scrutinul care, la Hong Kong, se apropie cel mai mult de reprezentarea directă.

Însă ea are doar o valoare simbolică.

Şase mandate în Consiliul Legislativ (”LegCo”, Parlamentul local), scoase în alegeri anul viitor, se joacă între candidaţi care provin din consiliile districtuale şi care vor trimite de asemenea 117 membri în Colegiul Electoral de 1.200 de persoane, controlat de Beijing, însărcinat să desemneze şeful Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here