Omul de afaceri Bogdan Buzăianu, declarat persona non grata în Gambia

Omul de afaceri elvețian de origine română, Bogdan Buzăianu, care a fost partener în mai multe scheme de afaceri cu fostul președinte al Gambiei, Yahya Jammeh, a fost declarat persona non grata în țara africană, informează allaafrica.com. Buzăianu trebuie să plătească Gambiei un prejudiciu  în valoare de 45.318.000 de dolari creat prin neplata taxelor din exportul de lemn, potrivit unui raport Comisiei parlamentare de anchetă din țara africană privind afacerile magnatului cu fostul președinte Yahya Jammeh.

Buzăianu și Jammeh au fost parteneri de afaceri în 4 companii: BPI Tourism and Services Ltd, Westwood Gambia Ltd, Westport Logistics Ltd și Mineral Company of Gambia ltd. De altfel, Jammeh l-a numit pe Buzăianu ambasador al Gambiei în Emiratele Arabe Unite.

Cea mai mare afacere a celor doi a fost exportul de lemn din pădurile Gambiei. În 2014, fostul președinte al țării i-a acordat monopol de export companiei Westwood, controlată de el și de Buzăianu prin interpuși. Reglementările Departamentului pentru păduri impuneau o taxă de 3000 de dolari pentru fiecare container de lemn exportat, însă din 2014 până în 2017, Westwood ar fi exportat 15.106 containere cu bușteni fără să plătească această taxă. Așa ar fi creat prejudiciul de 45.318.000 de dolari, se arată în raportul parlamentar.

Jammeh a preluat conducerea Gambiei în urma unei lovituri militare de stat în 1994 și a condus țara vreme de 23 de ani. În ianuarie 2017, a fost îndepărtat de la putere în urma unei revolte. Jammeh refuzase să cedeze puterea după ce a pierdut alegerile din 1 decembrie 2016 în favoarea actualului președinte Adama Barrow. În prezent, Jammeh trăiește în exil în Guineea ecuatorială.

După fuga lui, guvernul din Gambia încearcă să recupereze prejudiciul creat de acesta și de Buzăianu și a decis confiscarea tuturor proprietăților de pe teritoriul țării ale omului de afaceri de origine română. În plus, Gambia i-a declarat persona non grata pe Buzăianu și pe nepotul lui, Dragoș și le-a interzis intrarea și afacerile în țară.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here