Șefa guvernului scoțian vrea un nou referendum: Obținerea Independenței Scoției este mai mult ca sigură

Șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, s-a declarat convinsă, sâmbătă, că va obţine independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie, în contextul în care majoritatea scoţienilor se opun ieşirii din Uniunea Europeană.

Nu am fost niciodată mai sigură în legătură cu obţinerea independenţei„, a declarat premierul Scoţiei, cu ocazia începerii congresului Partidului Naţional Scoţian (SNP), potrivit cotidianului The Guardian, citat de Mediafax.

Prioritatea de acum este combaterea pandemiei, dar Scoţia trebuie să fie pregătită pentru ceea ce urmează. Scoţia se apropie de un moment istoric. Independenţa este o perspectivă clară, iar, în contextul unirii eforturilor, al atitudinii umile şi muncii dificile, nu am fost niciodată mai sigură că vom obţine acest lucru. Poporul scoţian are dreptul de a-şi stabili viitorul. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru a ne asigura că oferim o ţară mai bună generaţiilor următoare„, a adăugat Nicola Sturgeon.

Susţinerea pentru independenţă a devenit opinia publică majoritară„, a subliniat premierul Scoţiei.

Comentariile sale vin după o victoria zdrobitoare obținută de partid la ultimele alegeri generale britanice, în care SNP a obținut 48 din cele 59 de locuri în Scoția.

De atunci, mai multe sondaje de opinie arată că o majoritate a scoțienilor sunt acum în favoarea secesiunii. Boris Johnson a spus, însă, în mod repetat, că nu va permite un nou referendum pentru independența Scoției. Sturgeon insistă că partidul său ar putea cere un nou referendum dacă va obține majoritatea covârșitoare la alegerile parlamentare locale din Scoția, de anul viitor.

Un referendum privind independența Scoției a mai avut loc și în 2014, însă atunci scoțienii au respins opțiunea secesiune și au optat să rămână parte a Regatului Unit. De atunci, însă, multe alte evenimente și decizii luate la nivelul Regatului Unit, precum Brexitul, căruia scoțienii i s-au opus cu îndârjire, au început să îndrepte opinia publică spre o susținere mai mare a opțiunii independenței.

Scoția și Anglia au format Regatul Marii Britanii în 1707, cele două țări intrând într-un „contract” voluntar de uniune politică, administrativă și teritorială. Cele două țări fuseseră, anterior, unite printr-o uniune personală dinastică încă din 1603, când Regele Scoției, Iacob al VI-lea a moștenit Coroana Angliei după moartea Elisabetei I (Tudor), care a murit fără urmași. După ce a moștenit Coroana Angliei, Iacob VI (Scoția) și I (Anglia) și-a mutat curtea la Londra și a condus cele două țări din capitala Angliei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here