VIDEO: Protest la marginea Rusiei în apărarea unui șaman anti-Putin

Foto: Vkontakte / sobytia03

Sute de persoane au protestat în Orientul Îndepărtat al Rusiei, după alegerile locale și regionale de weekendul trecut, transmite The Moscow Times.

Manifestanții sunt nemulțumiți de rezultatul alegerilor pentru fotoliul de primar al Ulan-Ude, capitala Republicii Buriația. Dar nu acesta a fost motivul inițial al protestului spontan.

Scrutinul local a fost câștigat de candidatul Igor Șutenkov, susținut de Kremlin, cu scorul de 52.25%.

Aproximativ 200 de persoane au ieșit la protest în timpul nopții de duminică spre luni, cerând repetarea alegerilor în Ulan-Ude, relatează site-ul de știri Babr24.com. Aceștia s-au adunat în fața palatului administrativ din capitala Buriației.

Inițial, protestul a pornit pentru susținerea șamanului Aleksandr Gabișev. Mai mulți dintre adepții șamanului au fost reținuți de curând de poliție.

Cel puțin doi manifestanți au fost reținuți de poliție, potrivit agenției Interfax.

Gabișev vs. „demonul” Putin

Povestea lui Gabișev a făcut recent subiectul unui videoreportaj Radio Europa Liberă.

În martie, înhămat la o ricșă cu câteva bagaje, Gabișev, originar din Republica Iakuția, a pornit pe jos spre Moscova. Un drum lung de 8.000 de kilometri desparte Iakuțk, capitala Iakuției, de capitala Federației Ruse.

Aleksandr Gabișev spune că vrea să ajungă la Kremlin pentru a se înfrunta într-o „luptă șamanică” cu Vladimir Putin, pe care îl consideră „demon”. Gabișev susține că nu este orice fel de șaman, ci „luptător șaman”.

Vladimir Putin este un „demon care cultivă o iluzie a fricii”, crede Gabișev și spune că va lupta cu „vrăjitoria împotriva vrăjitoriei”.

Gabișev străbate zilnic 20 de kilometri. Ocazional, Gabișev găsește și câte un camarad care îl însoțește o bucată de drum, cărându-i ricșa. „Deocamdată, este doar un marș de protest. Dar suntem oare pregătiți să folosim forța, dacă situația o va impune? Răsturnarea lui Putin este singurul meu scop”, mărturisește Gabișev.

Recent, Gabișev, îmbrăcat într-un tricou cu Che Guevara, a poposit în orașul Chita, pe ruta transiberiană, la 2.000 de kilometri de casă, unde a fost întâmpinat peste 7.000 de persoane. „Libertate pentru administrațiile locale. Asta este legea! De acum înainte, Putin nu mai are nicio putere asupra voastră. Trăiți liberi!”, a strigat Gabișev într-un microfon către mulțime.

Gabișev ar trebui să ajungă la Moscova în luna mai 2020.

În cursa electorală de duminică, Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin şi care se află la putere, a pierdut un număr mare de mandate în consiliul local din Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here