Şeful Bundesbank cere măsuri pentru contracararea inflaţiei ridicate

Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a declarat că este încrezător că băncile centrale din Europa vor reuşi să ţină sub control nivelul ridicat al inflaţiei din zona euro, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Încă sunt încrezător că putem gestiona aceste evoluţii în ceea ce priveşte politica monetară, în aşa fel încât în final ne vom îndeplini mandatul, iar inflaţia pe termen mediu va ajunge la 2%”, a explicat şeful Bundesbank.

Nagel, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a avertizat că „oportunitatea care se deschide acum pentru măsuri de politică monetară se închide lent şi trebuie să vedem că am făcut ceva în acest caz”.

Există anumiţi factori care nu pot fi ţinuţi sub control de politica monetară, a admis Nagel, adăugând că banca centrală nu poate influenţa aşteptările inflaţioniste. „Dar nu trebuie să aşteptăm prea mult”, a declarat oficialul german.

Acesta a susţinut că, dacă aşteptările inflaţioniste se consolidează la un anumit nivel, „atunci vor afecta alte preţuri”.

Inflaţia în zona euro a urcat la 7,5% în aprilie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Nagel a dat asigurări că nu este îngrijorat că sfârşitul politicii monetare ultra-relaxate a BCE ar putea afecta economia. Pe baza actualelor date, oficialul a previzionat că nu va fi recesiune.

Economiştii se aşteaptă la cel puţin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susţin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacţiona pieţele la deciziile BCE. Pieţele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriu pozitiv pentru prima dată după 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here