Șeful CJ Iași, Costel Alexe, urmărit penal într-un nou dosar

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este urmărit penal de procurorii anticorupție într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, fiind acuzat că ar fi numit fără respectarea legii un director interimar la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași, a anunțat vineri DNA. Alexe a reacționat pe Facebook, declarându-se „surprins”.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi doi angajaţi ai CJ Iaşi.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii suspecţi: Alexe Costel, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Apetrei Radu-Gabriel, şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Baba Vlad Corneliu, consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, detaşat ca manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte ‘Titel Popovici’ Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, pe 11 noiembrie 2020, Costel Alexe, în calitate de preşedinte al CJ Iaşi şi beneficiind de ajutorul lui Vlad-Corneliu Baba, ar fi dispus detaşarea celui din urmă de pe funcţia de consilier IA pe funcţia de manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi. Preşedintele CJ Iaşi ar fi ştiut că numirea nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

„Ulterior, la datele de 10.03.2021 şi 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârşirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare”, se mai menţionează în comunicat.

Din cercetări ar fi rezultat că Vlad-Corneliu Baba ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11 noiembrie 2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

„Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte ‘Titel Popovici’ Iaşi în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar şi vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii urmare a numirii interimare la conducerea şcolii a unui manager care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere a unei instituţii publice de cultură”, precizează DNA.

Alexe: Sunt surprins de această calitate

Într-o postare pe Facebook, Costel Alexe se declară surprins de decizia procurorilor anticorupţie privind cercetarea lui în acest dosar penal.

„Vă mărturisesc sincer că sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei şi până acum, nu mi-au fost solicitate depoziţii şi nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar”, a scris preşedintele CJ Iaşi pe Facebook.

Alexe explică, totodată, că „postul vacant de manager s-a ocupat în conformitate cu legislaţia în vigoare, primind toate avizele de legalitate şi urmând întocmai etapele prevăzute de normativ”.

„În ceea ce priveşte hotărârea privind organizarea concursului de proiecte de management la Şcoala Populară de Arte ‘Titel Popovici’, aceasta a trecut prin plenul Consiliului Judeţean şi a primit votul consilierilor judeţeni, exact aşa cum prevede legea”, precizează Costel Alexe.

El transmite că se pune la dispoziţia anchetatorilor şi în acelaşi timp va continua proiectele pentru comunitate.

„Rămân consecvent principiilor şi declaraţiilor enunţate mereu: sunt la dispoziţia organelor de cercetare. Eu sunt primul interesat de clarificarea tuturor acestor acuzaţii într-un timp cât mai scurt şi îmi doresc ca adevărul să iasă la lumină. Nu vreau să fie loc de interpretări sau presupuneri care să îmi afecteze imaginea publică, pentru că ştiu că am acţionat mereu cu bună-credinţă şi îi pot privi pe toţi cei cu care interacţionez în ochi, cu încrederea că justiţia se va dovedi justă şi va arăta adevărul. Ştiu că acest subiect va genera gâlceavă printre politicienii mărunţi care nu fac altceva decât să adune machete colorate, jubilând meschin pe această temă, în lipsa oricărui proiect valabil pentru Iaşi, din partea lor. Nu am dat şi nu voi da atenţie acuzaţiilor neîntemeiate din partea celor care nu au făcut nimic pentru Iaşi, care, surprinzător sau nu, văd că au informaţii despre acest subiect şi îl trâmbiţează de câteva zile deja. Vă asigur că eu am venit la Consiliul Judeţean să fac treabă pentru comunitate, să facem împreună treabă bună, şi avem, în acest an jumătate de mandat, proiecte pe care să le arătăm ieşenilor”, a mai scris preşedintele CJ Iaşi.

Șeful CJ Iași este urmărit penal de DNA și s-a aflat sub control judiciar într-un alt dosar în care este acuzat că ar fi primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here