Şeful Comitetului rus de anchetă: Moscova a trimis 10.000 de migranţi naturalizaţi pe front în Ucraina

Sursa: X

Rusia anunţă joi că aproximativ 10.000 de cetăţeni străini naturalizaţi ruşi au fost trimişi pe front în Ucraina şi recunoaşte că alţii au preferat să plece de pe teritoriul rus de frica de a fi mobilizaţi, relatează AFP, citată de News.ro.

Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri de faptul că exercită presiuni asupra cetăţenilor unor ţăări din Asia Centrală care trăiesc pe teritoriul rus să intre în armată, iar mai multe dintre aceste foste republici sovietice şi-au avertizat cetăţenii cu privire la ricul de a fi înrolaţi.

Şeful Comitetului rus de anchetă, un organ puternic de investigaţii, Aleksandr Bastrikin, subliniază că autorităţile urmăresc persoane naturalizate care nu s-au înregistrat în armată, aşa cum erau obligate să facă.

”Am prins peste 30.000 (de persoane) care au primit cetăţenia (rusă), însă nu voiau să se înregistreze în vederea serviciului lor militar. I-am pus pe listă”, anunţă el într-o conferinţă de presă, referindu-se la o bază de date cu numele persoanelor care pot fi înrolate.

”Deja aproximativ 10.000 (de persoane) au fost trimise în zona operaţiunii militare speciale”, anunţă el, folosind eufemismul impus de statul rus în desemnarea Războiului din Ucraina.

Milioane de imigranţi – majoritatea din Asia Centrală – muncesc în Rusia pentru a-şi întreţine familiile rămase acasă.

Rusia – care se confruntă cu penurii de forţă de muncă din cauza unei crize demografice care durează de zeci de ani – a facilitat accesul la cetăţenia rusă pentru a atrage migranţi.

Însă cetăţenia rusă le impune bărbaţilor care o deţin să se înregistreze la armată şi să servească sub drapel dacă sunt chemaţi.

Aleksandr Bastrikin a recunoscut că unii muncitori au început ”să plece încet”, din cauza unei multiplicări a inspecţiilor.

El nu a prezentat o cifră cu privire la acest fenomen.

Raiduri ale poliţiei atât la locul de muncă, cât şi în căminele migranţilor s-au multiplicat după atentatul revendicat de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) la Crocus City Hall, soldat cu 140 de morţi, în martie, în apropiere de Moscova.

Presupuşii atacatori erau cetăţeni tadjici.

Zelenski: Acordul de securitate UE – Ucraina reprezintă o etapă spre pace şi prosperitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here