Zalujnîi: Două rachete ruseşti au trecut frontiera Ucrainei cu R. Moldova şi au traversat spațiul aerian al României / Chișinăul confirmă / Bucureștiul spune că nu a fost intersectat spaţiul aerian al României

Sursa: Facebook

Şeful Forţelor Armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, susţine că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi că au survolat teritoriul României, afirmaţie respinsă însă de Ministerul Apărării de la Bucureşti. Ministerul Apărării de la Chişinău a admis că o rachetă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosăuţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina. Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, transmite News.ro.

Potrivit comandantului-şef al Forţelor Armate al Ucrainei, Valeri Zalujni, două rachete au traversat spaţiile aeriene ale Republicii Moldova şi României, în jurul orei 10:30 şi apoi au reintrat pe teritoriul ucrainean la punctul de trecere a frontierei dintre cele trei ţări. Rachetele ar fi fost lansate din Marea Neagră.

”Astăzi (vineri), la ora (locală) 10.18 (şi ora României), două rachete de croazieră (de tip) Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Către ora (locală) 10.33 (şi ora României), aceste rachete au traversat spaţiul aerian românesc”, a declarat Zalujni, citat de agenţia ucraineană de ştiri Intefax Ukraine.

”După asta, ele au reintrat în spaţiul aerian al Ucrainei la punctul de intersecţie al frontierelor acestor trei state”,. precizează el.

”Rachetele au fost lansate de la marea Neagră”, a precizat Zalujni în acest mesaj postat vineri pe Telegram.

”Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale  cu privire la această situaţie”, a transmis MApN.

Conform agora.md, Ministerul Apărării de la Chişinău, confirmă survolarea spaţiului aerian de către o rachetă.

”Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al R. Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina”, a transmis insituţia.

De asemenea, şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea „inacceptabilă a spaţiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete ruseşti în cursul zilei de astăzi”, mai relatează agora.md.

MApN: Sistemul de supraveghere aeriană a detectat o rachetă lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, care a intrat în spaţiul aerian al Ucrainei şi Republicii Moldova, „fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României”

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României, transmite MApN, după ce şeful Forţelor Armare ale Ucrainei Valeri Zalujni a susţinut că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi că au survolat şi teritoriul României. Două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României, însă după clarificarea situaţiei şi-au reluat misiunea iniţială, transmite News.ro.

”Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă”, precizează MApN.

Comform sursei citate, autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute, situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială.

”Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate”, dă asigurări MApN.

 

Ucraina: Un atac masiv cu rachete şi drone kamikaze rusești a atins instalaţii energetice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here