Șeful NATO, după discuțiile cu Rusia: Diferenţele noastre nu vor fi uşor de depăşit. Nu vom face compromisuri cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a niciunei țări din Europa

NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care acela că integritatea teritorială a fiecărei ţări din Europa trebuie să fie respectată, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, transmit Reuters şi AFP.

Jens Stoltenberg a adăugat că statele membre NATO i-au cerut miercuri Rusiei să-şi retragă forţele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, el subliniind că este absolut falsă ideea că extinderea Alianţei Nord-Atlantice este agresivă.

Există diferenţe semnificative între (aliaţii) NATO şi Rusia. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de depăşit, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.
Discuția nu a fost ușoară. Schimburile au fost directe asupra situației din Ucraina și s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa„, a explicat Jens Stoltenberg după o întâlnire de mai bine de trei ore la sediul Alianței cu cu adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.
Secretarul general al NATO a mai susținut că țările membre au propus „un calendar de întâlniri pentru a trata un set de probleme”.
Dar, a continuat el, „Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere (de dialog), chiar dacă nu a respins-o”.

Aliații NATO sunt gata să se angajeze în dialog cu Rusia, dar nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, nu vom face compromisuri cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială niciunei națiuni din Europa”, le-a mai spus Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

Rusia nu a adus „nimic nou” la întâlnirea cu NATO de miercuri privind conflictul din cauza Ucrainei, dar, important, nu a respins ideea unor discuții ulterioare, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, într-o conferință de presă.

Ea a subliniat că Rusia a auzit ”clar și tare” că este foarte greu să ai un dialog care să ducă la succes, dacă ai 1000.0000 militari adunați la granița Ucrainei, propagandă și dezinformare

„Aliații rămân lucizi”, a subliniat el. „Rusia a adunat 100.000 de militari, vehicule blindate, artilerie, drone la granița cu Ucraina și menține un discurs amenințător. Aceasta este problema„, a insistat el.
Trebuie să ne pregătim dacă Rusia alege din nou confruntarea. A existat un precedent. Orice forță folosită împotriva Ucrainei ar fi o eroare strategică gravă care ar avea consecințe grave. Rusia va trebui să plătească un preț mare„, a spus fostul premier norvegian.
Este prima dată din iulie 2019 când Consiliul NATO-Rusia, un forum de dialog și consultare, se întrunește.

Moscova acuză NATO că vrea să controleze Rusia

Delegaţia rusă a denunţat, cu ocazia reuniunii NATO-Rusia, activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice, avertizând asupra riscurilor continuării procesului de extindere, a afirmat, miercuri seară, Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Reuniunea de astăzi a fost dedicată în mod precis analizării factorilor care contribuie la degradarea securităţii europene, pe care noi i-am observat în ultimii ani”, a declarat Aleksandr Gruşko, citat de agenţiile Sputnik şi RIA Novosti.

Diplomatul rus a criticat extinderea NATO spre frontierele Rusiei, avertizând că acest lucru generează riscuri semnificative de securitate. „În momentul de faţă, sunt numeroase ţări devenite membre NATO care sunt folosite în mod deschis pentru a fi proiectată forţă împotriva Rusiei din diverse zone geografice. Acest lucru erodează grav securitatea noastră şi creează riscuri inacceptabile asupra securităţii noastre, pe care le vom contracara. Extinderea NATO nu va rezolva problemele de securitate din Europa”, a atras atenţia Aleksandr Gruşko, notează sursele citate de Mediafax.

Totodată, adjunctul ministrului rus de Externe a spus că Rusia nu poate face pași înapoi în anumite domenii.
Grușko a declarat că ar fi posibilă detensionarea privind Ucraina, dar că NATO trebuie să înțeleagă că riscurile prezentate de adăugarea mai multor membri depășesc posibilele avantaje.
El a spus că NATO și Rusia au discutat despre evitarea situațiilor periculoase la discuțiile de miercuri, iar expulzarea de către NATO a diplomaților ruși de anul trecut este inacceptabilă și că Moscova va lua toate măsurile pentru a preveni orice daune aduse intereselor de securitate ruse.

NATO alocă resurse colosale pentru eforturile de izolare a Rusiei şi nici măcar nu ascunde că aceasta este misiunea Alianţei. Iar acest lucru are un impact distructiv asupra acţiunilor de construire a securităţii europene pe un alt tip de principii”, a subliniat Aleksandr Gruşko.

Diplomatul rus a salutat organizarea sesiunii Consiliului NATO-Rusia, explicând că reuniunea a fost „necesară”. „Am discutat direct, sincer, fără a ne ascunde după colţuri, utilizând formule corecte din punct de vedere politic, am argumentat că o escaladare a situaţiei riscă să conducă la cele mai imprevizibile şi grave consecinţe pentru securitatea Europei. Iar Rusia nu este de acord cu un astfel de scenariu”, a insistat Aleksandr Gruşko.

Delegaţia rusă, condusă de Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, şi de Aleksander Fomin, adjunct al ministrului rus al Apărării, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze echipamente militare Ucrainei.

Înaintea Consiliului NATO-Rusia, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, conform agenţiei Associated Press, că Rusia aşteaptă răspunsuri rapide privind garanţiile de securitate. „Situaţia securităţii europene şi cea a intereselor noastre naţionale au atins un punct critic. Este destul de evident că extinderea NATO generează ameninţări pentru noi”, a subliniat Dmitri Peskov.

SUA cer Moscovei să continue discuțiile despre Ucraina și controlul armamentului

Statele Unite i-au cerut miercuri Rusiei să continue discuţiile după o primă rundă de convorbiri cu privire la Ucraina, desfăşurată în această săptămână, inclusiv în legătură cu subiecte precum controlul armamentului, informează Reuters.

Dacă Rusia pleacă… atunci va fi destul de evident că nu a fost niciodată serioasă în legătură cu continuarea dialogului diplomatic şi iată de ce la nivel colectiv ne pregătim pentru orice eventualitate”, a declarat Wendy Sherman, adjunctă a secretarului de stat american, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, desfăşurată miercuri la Bruxelles.

Ritmul anevoios al angajamentelor multilaterale şi bilaterale din această săptămână demonstrează că SUA şi aliaţii şi partenerii noştri nu se mişcă încet. Rusia este cea care trebuie facă o alegere absolută: dezescaladare şi diplomaţie sau confruntare şi consecinţe”, a spus Sherman, citată de Agerpres.

De asemenea, ea a ţinut să remarce că este important faptul că Rusia nu a respins ideea de a continua discuţiile. „Ceea ce cred că Rusia a auzit clar de la toţi aliaţii astăzi este faptul că este foarte dificil să ai dialog, să ai diplomaţie care să ducă la succes atunci când în realitate ai exerciţii cu 100.000 de soldaţi cu muniţie de război, propagandă, dezinformare, alte eforturi ce subminează acel cadru”, a adăugat reprezentanta Departamentului de Stat al SUA.

Wendy Sherman a avertizat și că Rusia trebuie să adopte măsuri pentru dezescaladare pentru a se ajunge la o soluţie pe cale diplomatică, în caz contrar Moscova trebuind să suporte „consecinţe destul de grave”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here