Șeful OMS, Tedros Ghebreyesus: Nicio ţară nu va putea ieşi din pandemie cu doze ”booster”. O ”iluzie”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizează împotriva ”iluziei” potrivit căreia este de ajuns vaccinarea cu doze ”booster” împotriva covid-19, relatează AFP.

”Nicio ţară, nicio ţară nu va putea ieşi din pandemie cu doze «booster», iar dozele «booster» nu sunt o undă verde pentru a sărbători aşa cum s-a prevăzut”, a avertizat într-o conferinţă de presă la Geneva, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Programele de vaccinare cu doze booster fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia mai curând decât să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţări care au deja rate ridicate de vaccinare şi oferind astfel virusului mai multe posibilităţi de a se răspândi şi de a muta”, a subliniat dr. Tedros.

Potrivit Reuters, el a îndemnat ţările să tragă învăţăminte din cei doi ani de pandemie, reiterându-şi apelul la o distribuire echitabilă a vaccinurilor.

„În pragul noului an, trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile dureroase ale anului care se încheie. 2022 trebuie să fie sfârşitul pandemiei de COVID-19”, a insistat directorul OMS, notează Reuters.

Surse: News.ro, Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here