Seism politic în Franța, după primul tur al alegerilor legislative. Primele reacții

Sursa: Facebook

Extrema dreaptă se clasează detaşat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative din Franţa, în timp ce tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia, potrivit estimărilor institutelor de sondaje, relatează AFP.

Partidul de extrema dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) şi aliaţii săi sunt cu mult înainte în primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa, cu peste 34% din voturi, potrivit unor estimări iniţiale, relatează Agerpres.

Extrema dreaptă se distanţează în acest stadiu de alianţa de stânga a Noului Front Popular (28,5% la 29,1%) şi chiar mai mult de tabăra lui Emmanuel Macron (20,5 la 21,5%), conform acestor prime estimări. RN ar obţine o mare majoritate relativă în Adunarea Naţională sau chiar o majoritate absolută, conform previziunilor.

Francezii au fost chemaţi duminică la urne pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate, un scrutin care ar putea duce la formarea primului guvern de extrema-dreaptă al ţării de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, o posibilă schimbare radicală în centrul Uniunii Europene, notează Reuters.

Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7% (institute de sondaje)

Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, estimată duminică între 67,5% şi 69,7% de către diferite institute de sondare a opiniei publice, faţă de 47,5% în primul tur al alegerilor din 2022, relatează AFP.

Participarea, deja în creştere cu 20 de puncte procentuale la ora 17:00 (15:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne, ar fi astfel cea mai mare de la primul tur al alegerilor legislative din 1981 (70,86%).

Cea mai scăzută prognoză (67,5%) este dată de institutul Ipsos şi partenerul său Talan pentru France Télévisions, Radio France, France24/RFI şi Adunarea Naţională LCP.

Cea mai mare rată de participare (69,7%) este avansată de Harris Interractive şi Toluna pentru M6, RTL şi Challenges.

Prin urmare, francezii au participat masiv duminică la primul tur al alegerilor legislative istorice, care ar putea deschide calea accederii la putere a extremei drepte.

Francezii pot vota până la ora 18:00 (16:00 GMT) sau, în oraşele mari, până la 20:00 (18:00 GMT), momentul în care vor apărea primele rezultate ale acestui scrutin care ar putea bulversa peisajul politic francez.

Macron cere o „mare uniune” împotriva extremei drepte

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut duminică o „mare uniune democrată şi republicană” în al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa în faţa partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), care s-a clasat detaşat pe primul loc în primul tur al acestui scrutin, relatează AFP.

„Participarea crescută la primul tur (…) demonstrează importanţa acestui vot pentru toţi compatrioţii noştri şi dorinţa de a clarifica situaţia politică”, a spus preşedintele francez, potrivit unui comunicat. „În faţa Adunării Naţionale (Rassemblement national, RN) a venit timpul pentru o mare uniune, clar democrată şi republicană, pentru turul doi”, a adăugat el.

Bardella: Francezii „au dat un verdict fără apel”

Francezii „au dat un verdict fără apel” în primul tur al alegerilor legislative, a declarat duminică seara Jordan Bardella, liderul extremei drepte, al cărei partid Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) s-a clasat detaşat pe primul loc, relatează AFP.

Al doilea tur al alegerilor legislative din 7 iulie va fi „unul dintre cele mai determinante din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republicii”, fondată în 1958, a adăugat el, dând asigurări că doreşte să fie dacă va câştiga „premierul tuturor francezilor”, „un premier de coabitare care respectă Constituţia”, dar „intransigent”.

„Blocul macronist” este „practic şters”, a afirmat, la rândul ei, lidera RN, Marine Le Pen. Francezii şi-au arătat „dorinţa de a întoarce pagina celor şapte ani de putere dispreţuitoare şi corozivă” a şefului statului Emmanuel Macron, a spus Le Pen, aleasă în primul tur în circumscripţia sa din Nord. Ea le-a cerut, de asemenea, francezilor să acorde RN „majoritate absolută”.

Alegeri în Franța | Diplomaţia franceză s-ar putea îndrepta către o perioadă de turbulenţe fără precedent – analiză Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here