Semnal de alarmă tras de Curtea Europeană de Conturi asupra strategiei de dominație a Chinei. Cele 18 riscuri și 13 opotunități în relația UE-China

Sursa: Xinhua

Fiind al doilea cel mai important partener comercial, China joacă un rol-cheie pentru Uniunea Europeană. Această poziție, însă, prezintă riscuri majore pentru UE. Cifrele și liniile directoare vorbesc de la sine: peste jumătate dintre investițiile chineze provin de la companii de stat care investesc bani în sectoare strategice, anunță radiodifuzorul public austriac, ORF. În acest context, sursa citată face trimitere la un raport al Curții de Conturi europene, care avertizează: “întrucât nu există o imagine de ansamblu, statele membre UE sunt prea neglijente cu această problemă”.

„Cu proiectul său “Belt and Road Initiative” Beijingul nu a lăsat nicio îndoială în ultimii ani că dorește să-și crească influența dincolo de propriile frontiere. Desigur, acest lucru se aplică și țărilor din Uniunea Europeană, potrivit unei analize a Curții de Conturi a UE, publicată joi. Potrivit documentului, „Belt and Road Initiative”, acest nou drum al mătăsii, ar trebui să sporească influența Chinei asupra UE însăși.

Companiile de stat (chineze) au înflorit devenind giganți globali care investesc în principal în „sectoare strategice” din străinătate. Aceasta înseamnă, de exemplu, energie, căi ferate și telecomunicații. Mai ales în ceea ce privește noul standard de comunicații mobile 5G, China s-a aflat recent în prim-plan din cauza gigantului telecom, Huawei.

Companiile chineze nu sunt supuse normelor UE

Acest lucru este deosebit de problematic pentru Uniunea Europeană, deoarece companiile de stat sunt, bineînțeles, susținute de China, iar activitatea sporită a Chinei în cadrul UE ar putea denatura piața, potrivit analizei Curții de Conturi europene. Companiile chineze nu ar intra sub incidența regulilor stricte privind ajutoarele de stat, o problemă care s-a acutizat din nou, odată cu Brexit, deoarece Bruxelles se teme că Marea Britanie ar putea dezechilibra piața.

Lipsesc datele fiabile

În plus, potrivit auditorului Annemie Turtelboom, Curtea de Conturi nu are de fapt date fiabile cu privire la investițiile pe care China le face în statele membre. Acestea din urmă și-ar pune interesele naționale în prim-plan, fapt care le determină să trateze direct cu China, la nivel bilateral. Este o stare de fapt care face mai dificilă o strategie comună pentru China, potrivit lui Turtelboom.

Ca exemplu concret de dezvoltare dubioasă, auditorii citează faptul că 15 țări din UE au semnat deja o scrisoare de intenție cu China privind investițiile și proiectele ca parte a inițiativei privind „Noul drum al mătăsii”. Mai presus de toate, este criticat faptul că statele membre nu au informat în prealabil Comisia Europeană, deși ar fi fost obligate să procedeze astfel, conform normelor UE (pentru a se asigura că politica comercială națională corespunde politicii comerciale a UE).

18 riscuri, 13 oportunități

Curtea de Conturi subliniază 18 riscuri pe care le pot prezenta astfel de investiții chineze. Acestea includ riscuri politice – cum ar fi periclitarea securității și ordinii publice – și riscuri economice – cum ar fi afectarea competitivității prin transferul forțat de tehnologie către China.

În același timp, se observă 13 oportunități care apar ca urmare: De exemplu, „Noul drum al mătăsii” ar extinde comerțul și ar reduce costurile comerciale în UE, iar dezvoltarea în continuare a transportului feroviar ca alternativă la transportul maritim și aerian este, de asemenea, privită pozitiv. Nu în ultimul rând, investițiile chineze ar stabiliza și țările vecine ale UE și ar spori securitatea.

UE și „rivalul sistemic”

Analiza Curții de Conturi relevă, de asemenea, cât de divizată este relația dintre UE și China. Abia anul trecut, Bruxelles-ul a schimbat cursul și a numit China pentru prima dată „rival sistemic”. Dar investițiile Chinei sunt aparent esențiale pentru mulți membri – și, potrivit Curții de Conturi, pot fi convenite fără consultarea UE.

Și Bruxelles-ul este, desigur, conștient de faptul că China este un partener foarte important și că investițiile au și efecte pozitive, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, pentru auditori este clar: pentru a putea profita de oportunități, ar fi necesară o acțiune comună mai puternică în UE.

Acord de investiții pe tema summitului

S-ar putea să existe o șansă să facă acest lucru săptămâna viitoare: reprezentanții de top ai UE se vor întâlni pentru deliberări cu președintele Chinei Xi Jinping. Pe lângă coronavirus, acesta se va ocupa și de probleme economice și comerciale – inclusiv un acord de investiții.

În cadrul negocierilor în acest sens, UE a acuzat recent China de lipsa de dorință de a fi de acord. După discuții din iunie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că China va trebui să își asume „angajamente substanțiale” pentru un acord. De exemplu, ea a menționat transparența în cazul transferurilor forțate de tehnologie și subvențiilor, precum și reglementărilor pentru companiile de stat. Rămâne de văzut dacă se vor face progrese în săptămâna viitoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here