Semnal de la Berlin: Polonia îi poate trimite Ucrainei tancurile Leopard 2. „Nu le vom sta în cale”

Sursa: Twitter/Juliusz Sabak

Germania nu s-ar opune, dacă Polonia vrea să livreze Ucrainei tancurile Leopard de fabricaţie germană, a declarat duminică ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la postul francez de televiziune LCI, în ceea ce pare a fi cel mai clar semnal de până acum din partea Berlinului că aliaţii europeni ar putea livra aceste echipamente, transmite News.ro.

Întrebată, în interviul acordat televiziunii franceze LCI ce s-ar întâmpla dacă Polonia şi-ar trimite tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns printr-un translator: „Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni se va pune, nu le vom sta în cale”.

Varşovia trebuie să facă o cerere oficială către Berlin în acest sens, a arătat ministrul german de externe, reprezentantă a Partidului Verzilor, care guvernează în coaliţie cu social-democraţii lui Olaf Scholz.

În calitate de producător al tancurilor Leopard, Berlinul are drept de veto în ceea ce priveşte transferul acestora.

Şi cancelarul Olaf Scholz a fost întrebat duminică, la Paris, despre chestiunea spinoasă a tancurilor Leopard. El a fost mai evaziv, repetând necesitatea de a acţiona în consultare cu aliaţii Ucrainei în probleme de livrare de arme.

Însă această „undă verde” dată de ministrul german de externe pare să fie un avans diplomatic, notează LCI. De câteva săptămâni, presiunea asupra lui Olaf Scholz a crescut, dar cancelarul german nu şi-a dat încă acordul pentru trimiterea de tancuri germane pe câmpul de luptă ucrainean, o decizie care a iritat Varşovia.”Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectivele civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a declarat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru agenţia PAP.

Germania putea să devină leopard, dar a ales să rămână pisică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here