dan barna
Inquam Photos/George Călin

Tensiuni în USR, după ce echipa lui Dan Barna a lansat, vineri, un proiect pentru un ”partid de centru dreapta modern”, care „va face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”. Asupra acestui proiect, membrii USR ar urma să se pronunțe în luna februarie printr-un referendum intern. Documentul prezentat de Dan Barna este însă contestat în interiorul partidului. După Mihai Goțiu, și senatoarea Florina Presadă îl atacă pe Dan Barna în legătură cu documentul propus de acesta.

Florina Presadă a declarat că documentul propus de Dan Barna prin care partidul să fie definit ca partid de „centru-dreapta modern” este o idee care a fost dezbătută deja de formațiune. Ea spune că USR nu are nevoie de un referendum în acest sens sau de o etichetare, ci de pregătirea pentru alegeri.

Documentul lui Dan Barna cu privire la «USR de centru-dreapta modern» nu vine cu nimic nou, cel puțin pentru membrii USR. Sunt idei pe care noi le-am dezbătut deja, pe unele ni le-am asumat în diverse documente programatice, multe sunt incluse în statutul USR ca obiective politice, dar și în Carta Valorilor. Nu înțeleg rostul acestui demers de etichetare a USR ca partid de centru-dreapta, nici pentru noi, nici pentru electoratul românesc”, a scris Florina Presadă pe Facebook.

Senatoarea USR a adăugat că partidul trebuie să susțină politici care au la bază date reale și nu idei din manuale de secolul 19, învechite.

Totodată, unele dintre soluțiile promovate și în acest document, dar și în alte propuneri de politici publice venite de la USR au nevoie de o mai mare fundamentare, cu exemple clare despre ceea ce va face USR în acele domenii. Și asta pentru că să îți spui pur și simplu partid de centru-dreapta nu vine cu soluții viabile la anumite probleme. Ba dimpotrivă, ar putea fi neproductiv. Nu poți să spui că deschizi manualul de ideologie sau doctrină și acolo ai rețeta pentru a combate sărăcia, de exemplu. Nicăieri în lume nu se (mai) întâmplă asta. Iar în România cea mai mare problemă rămâne lipsa datelor și informațiilor sau lipsa evaluărilor pentru diferite măsuri sau programe adoptate de-a lungul timpului. USR trebuie să susțină politici bazate pe date reale, pe dovezi, nu pe idei venite dintr-un manual de secol 19. Asta înseamnă o guvernare modernă, deschisă, orientată către nevoile reale ale cetățenilor”, a completat Presadă.

Aceasta a mai spus că USR trebuie să înceapă o pregătire serioasă pentru alegerile care urmează și să stabilească niște strategii politice.

Nu de acest referendum sau etichetare are nevoie USR. Trebuie să ne pregătim serios de alegerile care vin, trebuie să continuăm selecția candidaților și să ne stabilim niște strategii politice. Iar în acest context, să spui că întâi te definești ca partid de centru-dreapta, și abia apoi „vom face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”, este un gest de imaturitate politică”, a conchis senatoarea USR.

Mesajul lui Goțiu

Senatorul USR Mihai Goţiu i-a transmis, vineri seară, un mesaj lui Dan Barna, după lansarea discuţiei despre doctrina partidului:”Dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-şi asumă documentul, îţi vei prezenta demisia?” Goţiu afirmă că, în loc să se pregătească de alegeri, USR pierde vremea, iar oamenii vor fapte, nu etichete.

”D-le preşedinte al USR, Dan Barna, dragă coleg Dan,

Ne bat alegerile locale şi anticipatele la uşă, cei care ne-au acordat încrederea aşteaptă de la noi să lansăm în dezbatere publică programul de guvernare, iar tu şi apropiaţii tăi din USR aveţi vreme de pierdut cu referate şi documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate? Ţara asta are nevoie de politici de guvernare, locale şi naţionale, nu de cartoane şi etichete. Se miră unii colegi că am ajuns pe la 11-12% în sondajele de opinie. Păi cum să nu ajungem la un asemenea scor când ne ocupăm de aşa ceva?”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Mihai Goţiu, întro postare intitulată ”Mesaj pentru preşedintele USR, cu ocazia lansării publice a documentului legat de «clarificarea» noastră ideologică şi etichetarea «de centru-dreapta»”.

Goţiu afirmă că, ”anti-sistem sunt oamenii care au ieşit în stradă, în mod constant, după 2012, când cu protestele pentru sănătate, 2013, pentru Roşia Montană, 2014, pentru dreptul la vot al cetăţenilor din Diaspora, 2015, după Colectiv, 2015 şi 2019, pentru păduri, după 2017, pentru Justiţie”.

”Îi reprezentăm cu adevărat pe aceşti cetăţeni, pentru a pretinde cu adevărat că suntem anti-sistem? Dane, te rog citeşte Proclamaţia de la Câmpeni (din toamna lui 2013), Declaraţia de la Cluj, asumată în faţa a peste 25.000 de protestatari, pe 14 noiembrie 2014, Carta Albă a Bunei Guvernări, din primăvara lui 2012. O să constataţi că nu scrie nimic acolo despre stânga, despre dreapta, centru-dreapta, conservatorism, centru-stânga şi aşa mai departe. Sunt, însă, revendicările şi cauzele celor care au demonstrat că sunt anti-sistem: de la sănătate, educaţie, mediu, justiţie, reformă politică, cercetare, cultură, drepturi civile şi sociale, dincolo de orice etichetă sau ideologie. Avem de ales dacă vrem să-i reprezentăm pe aceşti cetăţeni (şi da, atunci suntem anti-sistem) ori doar ne lipim o etichetă şi pretindem că-i reprezentăm”, mai scrie Goţiu.

Senatorul i se adresează direct lui Dan Barna: ”Dane, te întreb pe tine şi pe colegii care susţin asta: dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-şi asumă documentul acesta (nota bene, avem deja o Cartă a Valorilor USR adoptată), îţi vei prezenta demisia pentru că ne-ai făcut să pierdem vremea? Sau dacă 50%+1 ori poate 60% şi-l asumă, ce faceţi cu restul membrilor USR, fie că sunt 49,99%, fie ”doar” 40% ori 30%? Îi/ne daţi afară pentru că ”nu corespund/corespundem ideologic”? De-asta v-aţi ”intrat în mână cu exluderile şi suspedările de la sfârşitul anului trecut?”

”Mă aşteptam ca măcar atât să fi învăţat după eşecul major al Ciudadanos (partenerul nostru din Spania în Renew Europe), partid care, taman după o asemenea ”clarificare ideologică” a suferit un dezastru la alegerile de la sfârşitul anului trecut, la ani lumină de scorul pe care îl obţinuseră câteva luni mai devreme, la europarlamentare. Sper, până nu e prea târziu, să înţelegi ce aşteaptă, cu adevărat, oamenii de la noi. Fapte, nu etichete”, a mai scris Mihai Goţiu.

Reacții și din afara USR. Funeriu: „Stimulează o competiție cu PNL”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a comentat, sâmbătă, pe Facebook, documentul lansat de echipa Barna. Funeriu consideră că „denotă mai multă maturitate ca de obicei”, apropie USR de viziunea popularilor europeni, rămân încă multe de făcut pentru a se apropia de un program de guvernare, dar, una peste alta, e un demers de salutat și reprezintă o evoluție.

Postarea integrală a lui Daniel Funeriu:

  • Am salutat inițiativa de clarificare doctrinară a USR. Am citit documentul lor recent și trag următoarele concluzii:
    1) denotă mai multă maturitate ca de obicei, e un prim pas înspre ieșirea din revoluția continuă cu care ne-a obișnuit (pe unii obosit) USR;
    2) își asumă un melanj de (ordo)liberalism și creștin-democrație în pas cu dinamica PPE. E bună și destul de corect articulată opțiunea (mie mi-ar fi plăcut mai multă creștin-democrație, dar noh, e opțiunea lor);
    3) sectorial, remarc că au renunțat la câteva stridențe mesianice din trecut, ceea ce e bine. Mai e, însă, de muncă pentru a avea un real program de guvernare.
    All in all, o evoluție față de trecut, demnă de a fi salutată. Vine pe un trend descendent al USR, după prestația neinspirată a lui Dan Barna de la prezidențiale, ceea ce, sper, nu va fi interpretat ca un gest disperat după prezidențiale și seria de excluderi recente. E un lucru bun și pentru că stimulează o competiție cu PNL, obligându-l pe acesta să nu alunece înspre un „pesedism cu față umană”. Am totuși o nedumerire: dacă acest document câștigă, USR migrează înspre PPE și devine incompatibil cu Renew, pentru care ar deveni niște „reacționari”. Să înțelegem că cei patru eurodeputați USR merg la PPE și regretă poziția de la referendumul boicotat?

Context

Echipa Dan Barna a pus la dispoziția membrilor partidului, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziționarea ca partid de centru dreapta modern. În document este prezentat planul de acțiune, structurat în cinci pași și 10 pachete de politici pentru guvernarea USR.

Deputatul USR Cătălin Drulă a anunţat, vineri, că în cadrul partidului se lucrează la proiectul pentru acest an şi peste o lună conducerea formaţiunii va lua mandat de la membrii de partid pentru asumarea doctrinei centru-dreapta modern. El a precizat că această doctrină reprezintă o sinteză între liberalismul european şi puterea comunităţilor.

Foto: INQUAM/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here