SF-ul coboară în cotidian. Predicții pentru 2030, la care cei mai mulţi nu se aşteaptă, făcute de oameni care deja ne influențează viaţa

Sursa: Pixabay

La Forumul Economic Mondial de la Davos, elita elitei se adună pentru a elabora planuri pentru viitorul planetei. Iar anul acesta, unii dintre participanții au explicat, pentru Technology Review, ce cred ei că se va întâmpla în următorii 10 ani şi îi va lua pe cei mai mulţi prin surprindere.

Inteligenţa artificială va provoca un boom al productivității

Erik Brynjolfsson, director la MIT Initiative on the Digital Economy (SUA)

  • „Învățarea automată a avansat enorm în ultimul deceniu, totuși creșterea productivității SUA a picat cu 50%, din 2004. Nu este neobișnuit, în cazul noilor tehnologii puternice de uz general, să apară mai întâi o scufundare a creșterii productivității, urmată de o creștere. Durează. Cu motorul cu aburi, am văzut creșterea industrializării. Cu electricitatea, fabricile au fost reinventate. Computerele au schimbat, evident, multe aspecte ale societății, dar comerțul electronic este încă minoritar raportat la comerțul cu amănuntul, după 25 de ani de la înființarea Amazon. La fel, fa dura ceva până când învățarea automată să se propaga în economie. Este nevoie de investiții în noi competențe și de companii care sunt dispuse să își regândească fundamental lanțurile de aprovizionare, relațiile lor cu clienții și tipurile de produse și servicii pe care le furnizează. În timp ce fac asta, productivitatea va veni online”.

Africa va fi un teren de testare pentru coexistența om-robot

Wanuri Kahiu, scriitor și cineast de science fiction (Kenya):

  • „Așa cum Kenya a fost un loc în care au decolat tehnologiile de plată digitale, cred că va deveni un teren de testare pentru modul în care oamenii interacționează cu inteligența artificială și cu roboții. Barierele de intrare sunt scăzute și există puține legi sau moravuri sociale în jurul inteligenței artificiale, deci este ca o listă goală pentru experimentele de coexistență între oameni și mașini. În Kinshasa, în urmă cu aproape 10 ani, au instalat polițiști rutieri roboți, iar oamenii i-au ascultat mai mult decât pe agenţii umani, deoarece roboții nu erau corupți. Există un mare potențial pentru aplicațiile de IA localizate care ajută Africa să facă față problemelor africane, ceea ce este important deoarece până în 2050, una din patru persoane va fi africană”.

Consumatorii vor avea mai multă putere și mai multă protecție

Helena Leurent, director general, Consumers International (Marea Britanie):

  • „Consumatorii vor face parte din trusturi de date și din cooperative care le pot proteja drepturile, pot negocia pentru ei modul în care sunt utilizate datele lor, îi avertizează cu privire la modul în care sunt urmăriți și vor organiza organizații de audit care își folosesc datele. De exemplu, consumatorii ar putea dori ca trusturile lor de date să se conecteze direct la fermierii care garantează utilizarea practicilor de creștere durabilă. Consumatorii ar obține prețuri mai bune și ar avea mai multe informații despre ceea ce cumpără; fermierii ar putea obține date și garanții cu privire la tiparele de cumpărare și ar putea să își diferențieze produsele. Această „comunitate de date agricole” ar putea declanșa inovații în produsele și serviciile care le oferă consumatorilor mai multe opțiuni și conduc la o durabilitate mai mare”.

Dolarul nu va mai fi moneda de rezervă a lumii

Michael Casey, director de conținut la CoinDesk (SUA):

  • „Dolarul este moneda de rezervă datorită stabilității sale. Dacă firmele din două țări diferite semnează un contract cu plata la 90 de zile, acestea stabilesc tranzacția în dolari pentru a se proteja împotriva fluctuațiilor cursului de schimb. Dar atunci când există monede digitale cu contracte inteligente, programabile, care se pot converti la o rată convenită și pot menține plata în garanție până la scadență, nu vor mai avea nevoie de dolar. Acest lucru înseamnă că avantajele companiilor tradiționale din SUA se vor diminua, dar companiile inovatoare, descentralizate, cu o perspectivă globală vor reuși”.

Vom recunoaște fragilitatea infrastructurii din secolul al XX-lea

Genevieve Bell, director, Institutul 3A și senior fellow la Intel (Australia):

  • „În ultimele șase săptămâni țara mea a luat foc și cred că 2030 va arăta ca lumea în care trăiesc acum. În primul rând, clima se schimbă din ce în ce mai repede. În al doilea rând, australienii trebuie să se gândească brusc mai mult la modul în care atât datele lor personale, cât și datele guvernamentale sunt accesibile, astfel încât să poată obține proiecții de incendiu în timp util, solicitări de evacuare, rapoarte privind calitatea aerului și așa mai departe. Aşadar, nu numai cei implicaţi în industria tehnologiei vor fi interesaţi de date. Și trei, va trebui să ne luptăm cu faptul că toate infrastructurile secolului al XX-lea – electricitate, apă, comunicații, societatea civilă în sine – sunt fragile, iar această fragilitate va face ca secolul XXI să meargă înainte mai greu”.

Vom cultiva materiale plastice și alte materiale din plante

Zachary Bogue, partener executiv, Data Collective Venture Capital (SUA):

  • „În ultimii 80 sau 90 de ani, inovația noastră în materie de materiale a fost influenţată de petrol – prin recombinarea compușilor petrolieri în combustibili, materiale plastice, medicamente și așa mai departe. Cred că ne vom uita înapoi, la anii 2020, ca pe un deceniu de inovație condus de biologie. Plantele obţinute prin inginerie genetică, pentru a sintetiza compuși chimici, deschid o perspectivă exponențial mai mare decât o făcuse petrolul, pentru a crea noi materiale care să ne permită un trai mai durabil și o propulsare a economiei. Încep deja să se întâmple astfel de lucruri – una dintre companiile în care investim produce un microb care produce un înlocuitor de ulei de palmier, de exemplu. La baza tuturor acestor fenomene este creșterea masivă a puterii de calcul și a inteligenţei artificiale, care face posibilă modelarea și proiectarea căilor metabolice necesare”.

Telefoanele chinezești vor domni

Ronaldo Lemos, director, Institutul pentru Tehnologie și Societate din Rio (Brazilia):

  • „Până în 2030, cele mai renumite mărci de telefoane mobile din întreaga lume vor fi chineze și vor rula propriul lor sistem de operare, reducând la jumătate penetrarea Android pe piaţă”.

Lanțurile de aprovizionare globale se vor prăbuși și țările sărace vor avea de suferit

Sharan Burrow, secretar general, Confederația Sindicatelor Internaționale (Australia):

  • „Imprimarea 3D, automatizarea și robotica vor determina localizarea masivă a producției. Dacă pot merge la magazinul meu local și spun că îmi doresc blugi cu patru dungi și trei buzunare și îi vreau acum, industria modei este în pericol. Producția de alimente va deveni și mai locală, iar eforturile de reducere a amprentei de carbon vor schimba tiparele de consum. Așadar, lanțurile de aprovizionare pe care se bazează comerțul global – dezumanizante și exploatatoare sunt ele în prezent – vor dispărea în mare parte din cele mai vulnerabile țări. Avem nevoie de moduri alternative de muncă decentă, cum ar fi îngrijirea copiilor, îngrijirea sănătății, îngrijirea persoanelor în vârstă, educație. Trebuie să investim în infrastructura umană, în sprijin și servicii”.

Întreprinderile mici vor folosi supercomputerele

Peter Ungaro, CEO, Cray (SUA):

  • „De exemplu, există sute de companii care produc componente pentru producătorii de automobile. Astăzi, ele utilizează sisteme informatice mici pentru a realiza desene CAD ale pieselor lor și pentru unele simulări. În viitor, datorită tuturor senzorilor care vor genera date, vor dispune de seturi de date de 10, 100, 1.000 de ori mai mari decât cele pe care le pot calcula, procesa azi, schimbând felul în care își modelează piesele. Tehnologia cu care vor face asta va fi ca un mini supercomputer. Unele firme vor deţine propriu-zis unul, iar altele îl vor accesa doar prin cloud. Și nu vafi cazul de maşinării care astăzi acoperă două terenuri de baschet și consumă 30 de megawați. Va încăpea într-o cameră”.

1 COMENTARIU

  1. Asta i planul BBB de care vorbeau unii pe la evz sau cotidianul?? Și plângeau pierderea lui Trumpf, singurul care mai putea lupta împotriva elitei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here