VIDEO | Sicriul Reginei Elizabeth II a fost coborât în cripta regală din Capela St George de la Castelul Windsor

Trupul neînsufleţit al reginei Elisabetei a II-a a Marii Britanii, a fost coborât luni în cavoul regal („Royal Vault”) din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depus şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină, în cadrul unei înmormântări private ulterioare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Înainte de a fi coborât şi de a răsuna imnul naţional, de pe sicriul greu de stejar şi plumb au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit de la moartea reginei, la 8 septembrie – coroana imperială, sceptrul şi orbul regal, simbolizând lumea creştină. Apoi lordul şambelan, cea mai înaltă funcţie din cadrul Casei Regale, şi-a rupt bagheta, simbol al autorităţii sale asupra celorlalţi slujitori ai Casei Regale şi a plasat bucăţile pe sicriu, în semn că serviciul său în slujba suveranului defunct a încetat.

În timp ce sicriul era coborât, decanul de Windsor a recitat Psalmul 103, ce include şi versetul: „Mergi înainte în călătoria ta din această lume, O suflete creştin”. De asemenea, prelatul a rostit rugăciunea prin care sufletul monarhului a fost încredinţat Graţiei Divine, iar cimpoierul regal a interpretat lamentaţia „A Salute to the Royal Fendersmith”.

Apoi, arhiepiscopul de Canterbury a încheiat serviciul religios cu o binecuvântare, înainte ca toţi participanţii la funeralii să intoneze imnul naţional.

Sicriul suveranei va fi transferat apoi, împreună cu sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani, în capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George, alături de părinţii reginei şi sora sa, prinţesa Margareta.

La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitaţi.

Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă pe 8 septembrie 2022 la vârsta de 96 de ani, după mai bine de şapte decenii de suveranitate a Regatului Unit.

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a sunt primele organizate în Marea Britanie de la cele ale fostului premier Winston Churchill din 1965.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here