”Sindromul Havana„ provoacă îngrijorare pentru securitatea naţională a SUA, afirmă un fost înalt oficial american

John Bolton (foto), fost consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, s-a declarat îngrijorat cu privire la ameninţarea pe care ar putea-o constitui „sindromul Havana” pentru SUA şi pentru însuşi preşedintele ţării, cerând să se facă lumină cu privire la această misterioasă stare de rău care a afectat diplomaţi americani în mai multe state ale lumii, informează vineri AFP citată de Agerpres.

„Dacă am fi în război şi un adversar ar putea să-i ‘neutralizeze’ pe preşedinte şi pe consilierii săi cei mai apropiaţi (…), aceasta ne-ar face extrem de vulnerabili”, a declarat John Bolton într-un fragment, dat publicităţii joi, dintr-un interviu ce va fi difuzat duminică în integralitate în emisiunea „60 de minute” la postul CBS.

„Nu ştim dacă putem face faţă unei asemenea ameninţări”, a precizat el, „însă mi-ar plăcea foarte mult să ne concentrăm pentru a găsi un răspuns de pe acum, nu atunci când va fi deja prea târziu”, a adăugat el.

Acest „sindrom Havana” – cu dureri de cap, stări de greaţă, uneori leziuni neurologice – a afectat diplomaţi şi militari americani mai întâi în capitala Cubei, iar apoi mai multe cazuri au fost înregistrate în alte ţări ale lumii, în China, Germania, Australia, Rusia, Austria, dar şi la Washington.

Acest sindrom ar fi afectat un responsabil al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, care s-a simţit brusc rău în timp ce mergea într-un parc din apropierea sediului executivului american, a relatat postul CNN anul trecut.

CBS informează că a discutat cu înalţi responsabili pentru securitate internă din cadrul administraţiei lui Trump, care au declarat că au avut „ameţeli, s-au simţit confuzi” şi au avut pierderi de memorie în timp ce se aflau la Casa Albă sau la ei acasă, în regiunea Washington. „Acesta este un dosar foarte complicat, cu un număr mare de incidente care au explicaţii diferite”, a declarat actualul şef al CIA, William Burns, tot într-un fragment difuzat de CBS News, declarându-se hotărât „să facă în aşa fel ca oamenii să primească îngrijirile pe care le merită, dar şi ca noi să avem ultimul cuvânt” în acest dosar.

În ianuarie, CIA a informat într-un raport preliminar că nu are nicio dovadă care să permită să fie incriminată o putere străină. Potrivit raportului, majoritatea cazurilor s-ar explica prin condiţii medicale, printre care boli nediagnosticate sau factori de mediu şi tehnici. După alte circa zece zile, guvernul american a anunţat, citând un grup de experţi, că aceste simptome misterioase ar fi putut fi provocate de unde electromagnetice.

Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here