Singurul chinez care a condus Interpol, condamnat la 13 ani de închisoare pentru corupție

7 November 2017; Meng Hongwei, President, INTERPOL, on Forum Stage during the opening day of Web Summit 2017 at Altice Arena in Lisbon. Photo by Diarmuid Greene/Web Summit via Sportsfile

Meng Hongwei, fostul șef al Interpol, a fost condamnat la 13 ani și șase luni de închisoare de către un tribunal din țara sa natală. El a fost găsit vinovat că a luat mită de peste două milioane de dolari.

Bărbatul de 66 de ani este primul și până acum singurul chinez care a fost ales în fruntea Interpol. El a stat în funcție din noiembrie 2016 până în octombrie 2018, când a dispărut fără urmă în timp ce făcea o călătorie în China. Regimul de la Beijing a confirmat ulterior că a fost arestat ca parte a campaniei anticorupție lansată de Xi Jinping.

Partidul Comunist chinez a spus că Meng Hongwei și-a folosit funcția în interes propriu, a folosit fonduri publice ca să-și finanțeze stilul de viață extravagant și a ignorat principiile partidului. Când a fost ales șef al Interpol, bărbatul era adjunctul ministrului pentru Securitate Publică, echivalentul ministrului de Interne de la noi, funcție pe care a deținut-o între 2004 și 2018. În paralel, a fost și șeful biroului Interpol din China.

După arestare, Meng Hongwei a fost dat afară din partid și din toate funcțiile deținute. El și-a recunoscut vina și nu va face apel la sentința primită. Soția lui, care a primit azil politic în Franța, susține că toate acuzațiile sunt motivate politic.

Circa un milion de oficiali chinezi au fost penalizați în cadrul campaniei anticorupție a lui Xi Jinping. Totuși, criticii acestui demers susțin că principalul scop nu era combaterea corupției, ci eliminarea adversarilor și rivalilor președintelui chinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here