Situație imposibilă | Gardienii frustrați ai cerului ucrainean

Sursa: Facebook

Rusia exploatează bucuroasă întârzierile din ajutorul militar american, pentru a slăbi Ucraina. Și asta nu este singura problemă cu care se confruntă bateriile de apărare antiaeriană ale Kievului, scrie jurnalista și fost militar, Lera Burlakova, într-o analiză CEPA.

<< Este rar ca un lider pe timp de război să dezvăluie detalii operaționale despre un atac devastator, dar președintele Volodimir Zelenski a judecat clar că beneficiile depășesc riscurile. Vorbind pe 15 aprilie, a declarat că centrala termică vitală din Tripillia, aflată în Kiev, a fost distrusă pentru că „ne-au lipsit rachetele”.

„Au fost 11 rachete”, a spus el. „Le-am distrus pe primele șapte, iar cele patru [rămase] au distrus Tripillia. De ce? Pentru că nu au mai fost rachete. Ne-au lipsit rachetele pentru a apăra Tripillia”. Centrala electrică, acum distrusă, era cel mai mare furnizor de electricitate din regiunea Kiev și din regiunile învecinate, Jitomir și Cerkasi. Experții spun că Ucraina ar putea fi acum lipsită de 60% din capacitatea sa de generare a energiei.

Conform unor surse din Forțele Aeriene Ucrainene, comentariile președintelui „se apropie de nivelul de dezastru” cu care se confruntă acum țara. Guvernul și armata Ucrainei se zbat să păstreze un echilibru între faptul de a le reaminti aliaților este nevoie disperată de ajutor și faptul de a evita totodată un limbaj excesiv de pesimist care ar putea afecta moralul civililor.

Dar situația este acum foarte dificilă. Cea mai bună apărare a Ucrainei este sistemul de rachete Patriot, extrem de eficient, din care dispune de trei, iar un altul este pe drum, din Germania. Guvernul afirmă că are nevoie de cel puțin alte șase astfel de sisteme.

Totuși, ofițerii de apărare antiaeriană spun că rușii fac extrem de dificilă folosirea efectivă a rachetelor sol-aer Patriot. Inamicul are în permanență drone de recunoaștere fără pilot (cunoscute sub numele de UAV-uri) în aer, care pot ataca sau direcționa loviturile către sistem. Uneori, bateriile Patriot sunt urmărite atât de eficient încât activitatea lor e redusă la schimbarea locației și puțin altceva.

„Apărarea antiaeriană care poate fi folosită pentru distanțe scurte și medii este critic de puțină”, spune un ofițer de apărare antiaeriană. „De aceea, dronele de recunoaștere ale rușilor sunt destul de libere pe cerul nostru”.

Ofițerul face referire la sistemul Vampire al SUA, în cazul cărora se scrisese că fuseseră comandate 14 sisteme pentru anul trecut. Vampire poate fi montat pe spatele unei camionete și se spune că este deosebit de eficient în doborârea dronelor.

„Mass-media spune că le folosim, dar până acum nu am văzut niciodată unul în realitate”, spune un alt soldat din sectorul de apărare antiaeriană. „Nici măcar complexele Patriot nu sunt toate acoperite de sisteme mobile de apărare antiaeriană pentru a le proteja împotriva UAV-urilor. De aceea au fost pierdute [unele] lansatoare Patriot din Ucraina. Și, cel mai rău, au murit și unii dintre oamenii noștri – personal instruit și experimentat”.

Ucraina se confruntă și cu o acută lipsă de rachete pentru artilerie HIMARS. „Din acest motiv, de exemplu, nu am putut lovi radarele rusești Iastreb [de contrabaraj] pe care trebuie să le distrugem”, spune un soldat. „Iastreb este protejat de sistemele Panțîr și Tor [sol-aer cu rază scurtă], iar acestea pot doborî dronele de recunoaștere. Asta înseamnă că nu putem ajusta focul. Iar lovirea radarului cu HIMARS nu este permisă în momentul de față întrucât acea țintă este considerată în prezent prea ‘mică’”.

Personalul militar ucrainean din domeniul rachetelor înțelege că evoluțiile politice de la Washington sunt extrem de lente și că acest lucru împiedică sosirea de noi provizii, dar simte o tristețe imensă văzându-i pe aliații occidentali uniți pentru a ajuta Israelul împotriva atacului de rachete și drone iraniene din 13 aprilie, chiar dacă și acesta se află în afara NATO.

Pentru cei mai mulți ucraineni, asta a părut ca și cum ar fi fost închiși într-o cameră cu un monstru considerat prea înfricoșător pentru a fi înfruntat, în timp ce li se refuză livrarea de arme chiar și pentru a lupta singuri împotriva lui. Fiecare zi este critică pentru Ucraina. Fiecare zi este numărată în vieți omenești pierdute, fie că e vorba de profesioniști experimentați și greu de înlocuit, fie că e vorba de copii mici.

Acum sunt foarte puține rachete pentru a opri atacurile asupra principalelor ținte potențiale. Pentru cea mai mare parte a Ucrainei, nu există nicio protecție, așa cum am văzut pe 17 aprilie, cu ocazia atacului terorist lansat de Rusia asupra locuințelor civile și a unui spital din Cernihiv, care a ucis cel puțin 18 persoane și a rănit 77, inclusiv copii.

Da, se pare că am putea primi din nou ajutor american, pe măsură ce lumea occidentală începe să înțeleagă că bărbații și femeile noastre apără mai mult decât numai Ucraina. Și toată lumea înțelege nevoia noastră și urgența.

Dar trebuie să fii aici, în țara mea crud de însângerată, pentru a înțelege rutina zilnică a pierderii și durerii și agonia de a ști că, cu doar alte patru rachete Patriot, o centrală electrică prin care se asigura căldura și lumina civilizației ar fi fost încă funcțională pentru trei milioane de oameni.

În loc de asta, întuneric. >>

Testul rusesc de rachetă, care expune decalajele tehnologice și impactul sancțiunilor cu care se confruntă Moscova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here