Inquam Photos / George Calin

Licitația pentru frecvențele destinate introducerii telecomunicațiilor din generația a cincea (5G), care ar fi trebuit să se încheie în acest an, a fost amânată pentru prima jumătate a anului 2020, a anunțat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, informează profit.ro.

Licitația a fost amânată pentru că memorandumul de înțelegere semnat cu SUA în luna august nu a fost transpus în legislația primară, plus o serie de cerințe de securitate impuse de Comisia Europeană și adoptarea unui act normativ privind prețul de pornire al licențelor și calendarul de plată a acestora”, a explicat Grindeanu. El a adăugat că își dorește ca licitația să fie un succes, dar acest deziderat poate fi atins atunci când toate condițiile impuse viitorilor candidați vor fi cunoscute din timp de către aceștia.

„Nu poți să dai drumul la o licitație și, după ce ai finalizat-o, să impui câștigătorilor licitației printr-un act normativ o serie de condiții care transpun în legislație un memorandum sau alt document”, a spus președintele ANCOM.

Potrivit calendarului ANCOM, anunțat în iunie, licențele de utilizare a frecvențelor radio urmau să fie acordate câștigătorilor până la finele acestui an, ceea ce ar fi permis ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câștigat începând cu 1 ianuarie 2020. Amânarea licitației înseamnă și un minus la bugetul de stat, suma estimată de ANCOM pentru vânzarea licențelor situându-se la circa 2 miliarde de lei.

Foto: Sorin Grindeanu, audiat la Comisia industrii şi servicii din Senat şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, marti, 24 octombrie 2017. Inquam Photos / George Calin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here