Soția lui Medvedciuc se roagă de Zelensky să-i elibereze soțul, deoarece ar fi „persecutat din motive politice”

Oksana Marchenko, celebra soție a principalului aliat al lui Vladimir Putin în Ucraina, i-a cerut personal președintelui Volodimir Zelenski să-l elibereze din captivitate –  susținând vineri că soțul ei este bătut și „persecutat din motive politice”, informează New York Post.

Oksana Marchenko – o fostă vedetă TV care a găzduit „X-Factor Ukraine” – a postat pentru prima dată un apel direct, miercuri, a doua zi după ce soțul ei, prieten de multă vreme cu Putin, Viktor Medvedchuk – reținut la Kiev pentru trădare.

„Președinte Zelensky, vă rog să luați toate măsurile necesare pentru eliberarea imediată a soțului meu”, a spus ea, vorbind direct cu camera în apelul ei pe YouTube .

„Nu există nicio îndoială că soțul meu este persecutat din motive politice, contrar legilor Ucrainei și dreptului internațional”, a insistat ea despre oligarhul în vârstă de 67 de ani și fostul lider al unui partid de opoziție pro-rus.

Vineri, ea a făcut noi apeluri în timpul unei conferințe de presă la Moscova, insisting her husband was a “political prisoner.”

„Nu mă îndoiesc că soțul meu a fost bătut, la câteva ore după capturarea sa”, a spus Marchenko la conferința de presă, fără a oferi dovezi.

Oksana Marchenko și Viktor Medvedchuk
Oksana Marchenko cu soțul ei, Viktor Medvedchuk.
@oksana.marchenko.tv

„Crem ajutor pentru a opri tortura fizică și mentală”, a spus ea.

Ea a spus că „din păcate” nu a auzit de Zelensky – și a recunoscut că nici ea nu se aștepta.

„El nu răspunde la astfel de întrebări, este propria lui lege”, a adăugat Marchenko, potrivit agenției de presă ruse TASS.

În această imagine oferită de Biroul de presă prezidențial ucrainean, oligarhul Viktor Medvedchuk, care este atât fostul lider al unui partid de opoziție pro-rus, cât și un apropiat al liderului rus Vladimir Putin, stă încătușat după ce a fost reținut într-o operațiune specială efectuată de serviciul secret al SBU al țării, marți, 12 aprilie 2022, în Ucraina.

Medvedchuk – catalogat de Forbes, anul trecut, drept a 12-a persoană cea mai bogată a Ucrainei, cu o avere de 620 de milioane de dolari – a fost pus în arest la domiciliu în mai anul trecut și acuzat de „înaltă trădare”.

În ianuarie, SUA l-au acuzat și pe Medvedchuk de implicarea în eforturile serviciilor de informații ruse de a pregăti politicienii ucraineni prietenoși cu regimul lui Putin să preia controlul asupra țării, cu sprijinul forțelor de ocupație.

Potrivit poliției ucrainene, el a fugit din arestul la domiciliu la câteva zile după ce Putin a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Viktor Medvedchuk (L), președintele consiliului Platformei de opoziție a Ucrainei - Pentru viață și președintele Rusiei Vladimir Putin în timpul unei întâlniri la reședința Novo-Ogaryovo
Viktor Medvedchuk cu președintele rus Vladimir Putin. Sursa foto: NY Post

Zelensky a anunțat marți arestarea lui Medvedciuc, arătându-l abătut și în cătușe.

„Este un eveniment simbolic, precum capturarea lui Goebbels, un mare succes din punct de vedere moral și politic”, a spus Sergiy Leshcenko, consilier al președinției Ucrainei, referindu-se la șeful propagandei naziste.

„Acesta este omul care a primit instrucțiuni și resurse directe de la Putin pentru a pregăti terenul pentru invazie”, a susținut el, potrivit Agenției France-Presse.

Oksana Marchenko și Viktor Medvedchuk
Marchenko este o fostă vedetă TV care a găzduit „X-Factor Ukraine”.
@oksana.marchenko.tv

Medvedchuk neagă că a tras sforile pentru Kremlin, de la Kiev. Cu toate acestea, el nu a ascuns apropierea lui de Putin, chiar lăudându-se cu faptul că președintele Federației Rusiei este nașul fiicei sale celei mici, Daryna.

„Avem o relație grozavă. A fost construită în mulți ani”, a declarat Medvedchuk pentru Agenția France-Presse în 2019.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here