Spania vrea ca UE să gestioneze COVID-ul ca pe o „gripă comună”. Rata mortalității pacienților spitalizați cu COVID-19 este acum de doar 1% în Spania

Guvernul spaniol lucrează de câteva săptămâni la un plan de abordare a bolii COVID-19 ca și cum ar fi o gripă comună, informează EFE, citând El País.

Surse oficiale au declarat pentru El País  că premierul Pedro Sánchez încearcă să deschidă aceeași dezbatere la nivelul UE, scrie Euractiv.

Guvernul de la Madrid, alcătuit dintr-o coaliție a Partidului Socialist și a formațiunii de stânga Podemos, este pe punctul de a finaliza acest plan de gestionare a COVID-19 precum o boală respiratorie obișnuită în contextul răspândirii variantei Omicron care pare să provoace simptome mai puțin grave în rândul persoanelor vaccinate.

În termeni practici acest lucru ar însemna distanțarea de sistemul de urmărire detaliată a contactelor și bazarea, în schimb, pe estimări ale răspândirii bolii în funcție de datele culese de experții în sănătate publică, scrie agenția EFE.

Sánchez a confirmat luni existența planului după ce acesta a fost dezvăluit pe surse de presa spaniolă, afirmând că guvernul său lucrează la el „de mai multe săptămâni”.

„Este o dezbatere pe care încercăm să o deschidem și la nivelul UE. Ministrul sănătății (Carolina Darias) a adus în discuție subiectul cu mai mulți miniștri ai sănătății din Europa”, a mai precizat Sánchez.

Premierul Spaniei spune că aceasta este o dezbatere necesară deoarece, mulțumită științei și cercetătorilor, „avem răspunsul de a ne proteja și reducem numărul de infecții în rândul populației pe cât de mult este posibil”.

El a scos în evidență și reducerea semnificativă a ratei mortalității pacienților spitalizați cu COVID-19, amintind că aceasta este acum de doar 1% în Spania, comparativ cu 13% în timpul primului val al pandemiei.

*S-ar putea renunța la vaccin și la certificat 

Un diplomat european le-a declarat jurnaliștilor de la Euractiv, sub condiția anonimității, că se pare că nu va fi nevoie de un vaccin specific pentru varianta Omicron întrucât aceasta este atât de contagioasă încât ar părea că toată lumea se va fi infectat deja cu ea până la finalizarea unui vaccin dedicat.

Diplomatul a explicat de asemenea că în viitorul apropiat scenariile cele mai plauzibile sunt legate de tratarea coronavirusului asemănător gripei, după ce COVID-19 va trece la faza sa endemică.

Amintim că Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a anunțat luni că un vaccin dedicat împotriva variantei Omicron va fi gata în luna martie.

Un alt oficial european a declarat pentru Euractiv că și urmărirea contactelor a început să își piardă din popularitate la Bruxelles în contextul în care ea pare tot mai inutilă sau imposibil de implementat în fața variantei Omicron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here