Stadiul vaccinării anti-Covid la nivel mondial, după administrarea a 3 miliarde de doze

Sursa: Pixabay

Peste trei miliarde de vaccinuri împotriva covid-19 au fost adiministrate în lume, potrivit unui bilanţ întocmit pe baza unor surse oficiale de către AFP, preluată de News.ro.

Administrarea unui miliard de vaccinuri anticovid a fost atinsă la sfârşitul lui aprilie, după aproximativ cinci luni de campanie de vaccinare în masă, începând din decembrie, iar administrarea a două miliarde de vaccin a fost atinsă la sfârşitul lui mai.

Al treilea miliard de vaccinuri a fost atins în mai puţin de patru săptămâni de la administrarea a două miliarde de vaccinuri anticovid.

Aproximativ 40% dintre dozele administrate în lume – 1,2 miliarde – au fost administrate în China, urmată de India – 329 de milioane – şi Statele Unite – 324 de milioane de doze de vaccin anticovid.

Însă, raportat la populaţie, în ţările cu peste un milion de locuitori, în Orientul Mijlociu se află ”campionii” vaccinării.

Astfel, Emiratele Arabe Unite (EAU) au administrat 153 de doze de vaccin anticovid la 100 de locuitori, Bahrainul (124) şi Israelul (124). Aceste ţări au depăşit pragul vaccinării complete a 60% din populaţie.

Urmează Chile – care a administrat 118 doze de vaccin anticovid la 100 de louitori, Regatul Unit (113), Mongolia (111), Uruguay (110), Ungaria (107), Qatarul (107) şi Statele Unite (98). Aceste ţări şi-au vaccinat complet aproape jumătate din populaţie (46-54%).

O treime dintre europeni, vaccinaţi complet

În Uniunea Europeană (UE) au fost administrate 357 de milioane de doze unei jumătăţi din populaţia europeană.

Aproximativ 32% dintre europeni au fost vaccinaţi complet.

Malta, cea mai mică ţară din UE, este cea mai avansată – 70% din populaţie a fost complet vaccinată.

Statele membre UE cu populaţie mare – Germania, Franţa, Italia, Spania – se află undeva la mijloc, după ce şi-au vaccinat complet aproximativ o treime din populaţie.

Majoritatea ţărilor sărace au început să vaccineze împotriva covid-19, în principal cu ajutorul mecanismului COVAX (OMS, alianţa Gavi şi coaliţia CEPI).

Vaccinarea anticovid rămâne marcată de inegalităţi puternice.

Astfel, ţările bogate – în sensul Bănci Mondiale (BM) – au administrat în medie 79 de doze la 100 de locuitori, iar ţările sărace doar o doză la 100 de locuitori.

Cinci ţări încă nu şi-au început campania de vaccinare împotriva covid-19, şi anume Tanzania, Burundi, Eritreea, Haiti şi Coreea de Nord.

În pofida unor polemici în centrul cărora s-a aflat, vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford – administrat în aproape 80% dintre ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 171 din 216 ţări) este cel mai difuzat în lume şi devansează vaccinurile anticovid concurente livrate de către Pfizer-BioNTech (cel puţin 102 ţări), Sinofarm şi Moderna (cel puţin 48), Sputnik V (cel puţin 41), Johnson & Johnson (cel puţin 31) şi Sinovac (cel puţin 24 de ţări din lume).

Pandemia şi performanţa politică

1 COMENTARIU

  1. Daca ne luam dupa statistici,stam prost…dar nu toate vaccinurile sunt eficiente si s-a dovedit cu varf si indesat in Marea Britanie,care a facut mare tam tam cu vaccinarea ,dar faptul ca pauza dintre doze la vaccinul lor de la Oxford e foarte mare, au reinceput infectarile ,importate din India!Care si ea,daca ne luam dupa statistici,sta „bine”..vaccinati tot cu astrazeneca,dar doar cu o doza.iata ce rezultat catastrofal au ei si britanicii ..mai bine incet,suficient cat sa se depaseasca cu vaccinati infectarile pe zi,cum e la noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here