Stand-up comedy la New York. Zelenski către Trump: „Aţi uitat să-mi dați o dată”

Foto: Twitter

Donald Trump, în vârstă de 73 de ani, un fost promotor imobiliar, şi Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, un fost actor, au participat, despărţiţi de un buchet de flori verzi şi albe, la un tête-à-tête pe rând ciudat şi amuzant, relatează News.ro, care citează AFP.

Preşedintele american s-a întâlnit cu aproximativ zece lideri, în trecerea sa prin New York, la marea reuniune anuală a ONU. Însă strângerea mâinii omologului său ucrainean era, de departe, cea mai aşteptată.

O conversaţie telefonică din vară între cei doi provoacă, de câteva zile, o adevărată furtună la Washington şi a antrenat lansarea unei proceduri de destituire a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Purtând un costum albastru şi celebra sa cravată roşie, Donald Trump, aşezat pe marginea scaunului, este tensionat.

Costumat în gri, cu vestă, Zelenski, cu 30 de ani mai tânăr ca el, este aşezat bine pe scaun şi pare mult mai relaxat.

Ropot de râsete

Tensiunea este palpabilă, dar conversaţia începe pe un ton mai lejer, provoacă aproape un duet de comedie. ”El m-a făcut mai celebru decât l-am făcut eu”, spune miliardarul republican într-un ropot de râsete.

”Este mai bine să te întâlneşti decât să vorbeşti la telefon”, spune, tachinându-l, omologul său ucrainean, mai degrabă stăpân pe engleza sa, chiar dacă face greşeli.

”Ucraina este o ţară cu un potenţial enorm”, spune Donald Trump, o frază pe care o foloseşte ca pentru multe altele – de la Coreea de Nord la Iran.

”Da, ştiu, este ţara de unde vin”, îi răspunde fostul umorist, intrat în politică printr-un anunţ al candidaturii ce părea mai degrabă o farsă, în toiul Revelionului, la 31 decembrie.

Pe jumătate amuzat, pe jumătate perplex, Trump zâmbeşte.

Volodimir Zelenski îl îndeamnă pe Donald Trump să facă o vizită în Ucraina, amintindu-i, vizibil conştient de sensibilitatea sa extremă faţă de comparaţii, că predecesorul său democrat Barack Obama nu a făcut niciodată această deplasare.

”Voi încerca”, îi răspunde preşedintele american evaziv. ”Aţi uitat să-mi daţi o dată…”, îi răspunde tânărul lider ucrainean, zâmbind.

Tonul devine mai serios atunci când Zelenski, care era adolescent la momentul independenţei Ucrainei, în 1991, îşi subliniază prioritatea. ”A pune capăt războiului în Donbas”, regiunea din estul Ucrainei în care un război opune, de cinci ani, trupele Kievului unor separatişti proruşi.

„Nicio presiune, absolut deloc”

Apoi jurnaliştii intră în horă, bombardânu-i pe cei doi cu întrebări.

Iar tonul se schimbă.

Preşedintele primei puteri mondiale a făcut – da sau nu – presiuni asupra omologului său ucrainean pentru ca acesta să ancheteze asupra familiei democratului Joe Biden, rivalul potenţial în cursa la Casa Albă?

Liderul ucrainean ezită, se bâlbâie un pic.

”Cred că aţi citit totul. Eu nu vreau să mă implic în alegerile din Statele Unite”.

Apoi este şi mai precis. ”A fost o discuţie la telefon bună (…). Nimeni nu a făcut presiuni asupra mea”.

Privirea lui Trump se luminează şi profită de ”ocazie”: ”Cu alte civinte, fără presiune!”.

Apoi se încinge.

Dincolo de calculele politice cu privire la impactul pe care îl va avea această procedură de destituire asupra alegerilor din 2020, fostul om de afaceri de la New York părea, de la începutul zilei, foarte pornit. Cuvântul ”impeachment” i-a stricat ziua în oraşul natal.

Să fie, oare, sentimentul că a făcut un calcul greşit făcând public conţinutul conversaţiei sale telefonice cu omologul său ucrainean? Istoria o va spune.

Deocamndată, el îşi dă frâu liber frustrării.

”Şi noi avem probleme de corupţie, atunci când vezi ce s-a întâmplat cu Hillary Clinton!”.

Surprinzătoarea implicare a avocatului său personal Rudy Giuliani în discuţiile cu Ucraina?

„Rudy Giuliani a fost un mare primar, el este respectat!”.

Nancy Pelosi, şefa democraţilor în Congres, care a lansat marţi procedura de destituire? ”Ea şi-a pierdut capul. A fost înghiţită de stânga radicală!”.

”În ceea ce mă priveşte, ea nu mai este Speakerul Camerei”, tună el, evocând a treia persoană în stat.

Câteva minute mai târziu, într-o scurt discuţie cu jurnalişti, Trump rezumă, în feleul său, înfruntarea cu mize grele pentru viitorul său politic.

”A fost o întâlnire minunată. El a spus: fără presiune, absolut deloc”.

Procedura de destituire abia începe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here