Statele Unite trimit un diplomat să discute cu israelienii şi palestinienii

Statele Unite trimit un diplomat să discute cu israelienii şi şi palestinienii, pentru calmarea situaţiei în regiune, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken, afirmând că Israelul are în mod special responsabilitatea să evite victimele civile, transmite Reuters. De asemenea, șeful politicii externe din UE, Josep Borell, a cerut miercuri oprirea imediată a violenţelor în zonă.

Imaginile de peste noapte sunt îngrozitoare. I-am cerut secretarului de stat adjunct Hady Amr să meaargă imediat în regiune pentru a se întâlni cu israelienii şi palestinienii…va cere, în numele meu şi al preşedintelui Biden, o dezescaladare a violenţei”, a spus Blinken, citat de News.ro.

Israelul a anunţat că a ucis 16 membri ai aripii militare Hamas într-un atac aerian asupra Gaza effectuat miercuri, iar militanţii palestinieni au efectuat tiruri de rachete în Israel, în timp ce la nivel global au crescut îngrijorările legate de celor mai intense ostilităţi din ultimii ani în regiune.

Blinken a spus că ambele părţi trebuie să reducă violenţa. El a făcut o distincţie între ”o organizaţie teroristă, Hamas, care trage fără discriminare cu rachete care vizează de fapt civili, şi răspunsul Israelului, care se apără”.

Cu toate acestea, Blinken a atribuit Israelului o responsabilitate specială, spunând că ”cred că Israelul are o răspundere suplimentară, de a încerca să facă tot ce este posibil pentru a evita victimele civile, chiar dacă răspunde pe bună dreptate în apărarea poporului”.

Și șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut, miercuri, oprirea imediată a violenţelor în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate, în care au murit peste 50 de oameni începând de luni, transmite Reuters.

Trebuie făcut totul pentru prevenirea unui conflict mai larg, care va afecta, mai mult ca orice, populaţiile civile de ambele părţi”, a afirmat Birell într-un comunicat care condamnă acţiunile ambelor părţi.

Cel puţin 53 de persoane au fost ucise în Gaza guvernată de Hamas şi şase persoane în Israel. de când violenţele s-au amplificat, potrivit oficialilor, militanţii palestinieni trăgând cu rachete în Israel şi Israelul lansând atacuri aeriene asupra enclavei.

Acesta este cel mai grav conflict produs între Israel şi grupul militant islamist Hamas, de la un război produs în 2014 în Gaza, amplificând îngrijorarea că situaţia ar putea scăpa de sub control.

Lansarea fără discriminare a rachetelor de către Hamas şi alte grupuri către civilii israelieni este inacceptabilă„, a spus Borrell.

În timp ce recunoaştem nevoia legitimă a Israelului de a-şi proteja populaţia civilă, acest răspuns trebuie să fie proporţional şi cu o reţinere maximă în utilizarea forţei”, a mai spus diplomatul european, citat de News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here